Јаковљевић у Скупштини: Образовање је кључ опстанка Србије, али промену не могу да направе министри опште праксе

Jakovljević u Skupštini

Ресор образовања превазилази све политичке разлике и од њега зависи не само развој Србије већ и наш опстанак, рекла је данас потпредседница Народног покрета Србије (НПС) и народна посланица др Ана Јаковљевић на седници Народне скупштине о избору нове владе.

„НПС ће гласати против оваквог предлога владе, јер сматрамо да промену не могу да направе људи који су деценијама на политичкој сцени, од којих су већина постали министри опште праксе, па се стално рециклирају и померају са места на место, од ресора до ресора“, нагласила је она.

Говорећи о експозеу мандатара владе Милоша Вучевића, Јаковљевић је истакла да је врло  забрињавајуће јер у њему није наведено ништа о озбиљним и забрињавајућим проблемима са којима се образовање у Србији суоачава и додала да смо добили само маркетиншки дотеране флоскуле које суштински не значе пуно.

„Као прва и најважнија ставка наведено је дуално образовање које је препознато као компаративна предност Србије и које би требало да научи децу да мисле, креативно размишљају, стварају нове идеје и вредности. Сам закон који регулише дуално образовање је прилично споран, јер предвиђа решења која не постоје нигде у свету“, додала је она.

Према њеним речима, деца која уписују први разред док дођу до високог образовања 60  одсто занимања која постоје данас, тада неће постојати, а суштина образовања је да таквој деци дају довољно широку слику како систем изгледа и могућност да се прилагођавају променама које долазе, а не да се уско стручно специјализују да буду проста радна снага на неразвијеном тржишту.

„Програм ЕУ Еразмус + сте споменули у експозеу у контексту размене и сарадње и привлачења страних студената, без објашњења на који начин то планирате да урадите. Јасно је да онај ко је то писао и не зна како споменути програм функционише, јер стране студенте можете да привучете једино уколико имате атрактивно високо образовање. Национално акредитационо тело које је задужено за давање акредитација високошколским установама је 2020. године избачено из Еврпске асоцијације за обезбеђење квалитета у високом образовању јер су стандарди застарели“, казала је она. 

Јаковљевић истиче да јој није јасна идеја о франшизама престижних светских универзитета у Србији, како нам деца не би одлазила у иностранство и додаје да одлазак деце није лоша ствар већ фантастична прилика и стварање грађана света, а суштина је пробудити у њима жељу да се врате у своју земљу.

„Када су у питању инфраструктурни пројекти, лабораторије и зграде које планирате да градите и посебно истичете наставу из области физике, хемије и биологије, ако нисте знали, највећи капитал једне земље је људски капитал, а не зграде и објекти“, рекла је она.

Јаковљевић је запитала ко ће учити децу у тим објектима, с обзиром на то да је деце све мање у Србији, а од 2015. године драстично опада и тренд уписа на наставничке факултете.

„Ви сте господине Вучевићу мандатар владе и имате прилику да пробате да бар нешто урадите и да овај систем поправите. Јасно ми је да је слоган ваше странке да Србија не сме да стане, али вас молим да ипак повучете ручну када је образовање у питању, јер ако овако наставимо да се крећемо не пише нам се добро и сигурно завршавамо у провалији“, закључила је она.