Павловић: Јасно је да Београд не жели Александра Вучића и СНС

Власт је опет покушала опструкцију, иако су све наше листе које смо поднели у складу са законом, рекао је данас за телевизију Н1 потпредседник Народног покрета Србије (НПС) и кандидат за заменика градоначелника коалиције „Бирамо Београд“ Милош Павловић.

„Власт је направила представу, искористивши је да опструише део опозиције који је одлучио да изађе на изборе. С друге стране направила је и услове како би дошло до расправа и полемика између представника опозиције који излазе на изборе и оне који их бојкотују. Да су хтели да оборе изборне листе то би урадили одмах. Хтели су да преко трећих лица, лица са улице, нас који излазимо на изборе, представе неспособним“, казао је он.

Када је у питању подношење приговора Изборној комисији Градске општине Врачар којим се тражи поништење проглашене изборне листе „Бирамо Врачар – Милош Павловић“, он каже да ту не постоји ништа спорно.

„Општинска Изборна комисија донела је решење којим се проглашавају листе, а онда су се појавила трећа лица која су изнела приговоре. Сви приговори су повучени, осим једног. У току дана или сутра ће се донети решење, после тога имамо право на жалбу Вишем суду“, додао је он.

Говорећи о подацима грађана о томе када се ко преселио и који могу да се добију у МУП, он каже да постоји могућност да се на очитаним личним картама види када је извршена промена пребивалишта и додаје да није спорно да учесници изборног процеса могу да виде те информације.

„Тврдимо да је у питању опструкција у продуженом трајању, извршена уз помоћ и од стране представника режима. Ууколико се наставе опструкције бићемо принуђени да се искључимо из изборног процеса. У целој заврзлами која је настала ради се о различитом тумачењу Закона о бирачком списку и Закона о локалним изборима“, додао је Павловић.

Према његовим речима, сваки кандидат за одборника мора да има пребивалиште на општини у којој је уписан у бирачки списак, а сви кандидати који су наводно спорни на Врачару имају пребивалиште на тој београдској општини.

„Ако је то толико проблематично, зашто је Изборна комисија општине првостепено донела решење којим се све те листе проглашавају? У диктаторској држави нема логике. Нису у питању пропусти у свим општинама. Да је све идеално, није и не бисмо ушли у преговоре око стварања услова за изборе. Не верујемо режиму. Иако су прихваћени одређени услови опозиције, нису нас испоштовали и неће нас испоштовати ни у будућности, али наше је да се боримо“, рекао је он.

Павловић истиче да се опозиција изборила за враћање изборног спписка на стање из 2022/23. године, допуном Закона о јединственом бирачком списку, који подразумева да сви грађани који су променили пребивалиште у послењих 11 месеци, неће моћи да гласају на месту новог пребивалишта на изборима 2. јуна и додаје да је то био један од услова да опзиција изађе на изборе.

„Иако никада нећемо имати идеалне услове, свакако су бољи. Ништа није било у реду ни у децембру прошле године, па смо победили. Имали смо бојкот 2020. године који ништа није донео, имали смо изборе 2022. године на којима је власт освојила 56 мандата. Може да се победи, а ми смо изабрали борбу. Јасно је да Београд не жели Александра Вучића и СНС“, закључио је Павловић.