Алексић: Због погубне СНС политике, Срби странци у сопственој земљи 

Србија треба да гради добре односе са великим силама, између осталих и са Кином, али никако на начин да грађани Србије буду странци у сопственој земљи или да се држава бесомучно задужује, рекао је данас за Радио-телевизију Србије председник Народног покрета Србије (НПС) и народни посланик Мирослав Алексић. 

Говорећи о посети кинеског председника Си Ђинпинга Србији и гласању у Уједињеним нацијама и Савету Европе, Алексић истиче да je сваки потписани споразум у супротности са правилима Европске уније којој власт декларативно тежи.

,,Поставља се питање према коме смо искрени и да ли ће власт желети да превари и једне и друге. Европљанима кажу да идемо у Европу, а Кинезима да раде са њима. Србија је широм отворила врата кинеском пословању и то може да представља проблем, јер ми немамо шта да продамо Кини”, додао је он.

Када је у питању Споразум о заједничкој будућности са Кином, он подсећа да је укупно у прошлој години шест милијарди долара износила робна размена између две државе, од чега је Србија увезла 4,86 милијарди, а извезла 1,3 милијарде.

,,Увоз је 80, а извоз 20 посто. На територијама где су Кинези добили право да нешто раде, као што је Бор, грађани Србије су грађани другог реда. Људи који тамо живе немају право да се буне. Тамо важе закони који нису у складу са законима Републике Србије, односно важе кинеска правила”, казао је Алексић.

Према његовим речима, власт у Србији данас купује међународну подршку, а грађани и држава Србија плаћају цену гажења демократије, владавине права, крађа на изборима и свега осталог.

,,Суверенитет једне земље нису границе, већ и вода, ваздух, природна богатства, здрава храна и здравље грађана Србије. Сада слушамо замену теза о некаквом извозу у Кину. Кинези су сами инвестирали у Србију у своје фабрике, у своје руднике, ваде наше злато, бакар и плаћају најмању рудну ренту у свету, три посто”, рекао је Алексић.

Алексић наглашава да постоје разне инвестиције које немају за циљ развој Србије, већ буразерске комбинације оних који су на власти са белосветским моћницима који треба да прогледају кроз прсте за оно што власт у Србији ради, у смислу криминала и корупције и додаје да је још 2018. године најављен “Београдски метро” који данас има 43 запослена и кинеске и француске инвестиције од четири до шест милијарди.

,,У кампањи 2018. године продавали су карте за улазак у метро. И у овој кампањи уваљују метро грађанима Београда. Сада је актуелна и прича о Генералштабу који треба да се да Трамповом зету Кушнеру, 11 пословних зграда од 122 хиљаде квадрата које је купио Орбанов зет у Београду, прича о Рио Тинту, Бор, путеви и пруге који се представљају као велики пројекти. Грађани немају никакве информације о тим споразумима, немају гаранцију сопствене безбедности. Већа права у Србији има Кинез”, рекао је он.

Он истиче да Србија трба да се избори да се резолуција о Сребреници, која је штетна, не усвоји, јер би то имало дубоке последице и додаје да је став његове странке да се у Сребреници догодио тежак злочин, као и да је све што се дешава последица погубне косовске политике од 2012. године до данас.

,,Немамо ни свој динар, а патријарх не може да оде на КиМ. Прихватањем Охридског споразума, Француско-немачког споразума, Александар Вучић је де факто признао Косово. У том споразуму који је он лично прихватио јасно пише да неће бити блокирања у међународним организацијама Косова и Србије, осим у УН. Последице такве политике, пре свега, трпе грађани КиМ, Србија и то је доказ потпуно промашене политике”, закључио је он.