Ивановић: Након 12 година насиља и хаоса, немамо право да ову утакмицу посматрамо са трибина

Ivanović Novi magazin

Бићемо на терену 2. јуна и борићемо се, јер након 12 година институционалног насиља и хаоса, немамо право да ову утакмицу посматрамо са трибина, рекао је народни посланик Народног покрета Србије (НПС) Александар Ивановић у интервјуу за Нови магазин.

„Увек бирам борбу, то је вероватно ствар менталног склопа и карактера, па спрам амбиција и темперамента човек бира групацију људи којој ће припасти и гласа за одређену политичку идеју и опцију. То је и сада случај”, навео је он.

Говорећи о бојкоту избора из 2020. године, Ивановић истиче да се не могу понављати исте ствари и идентичан сценарио, а очекивати другачији резултат и додаје да се нешто мора променити, макар тактика напослетку била погрешна.

„За леђима нам је бојкот из 2020. године када је главна аргументација била да ће власт да изгуби легитимност, па ће шест месеци касније бити приморани да респишу изборе. То се није десило, већ су отишли корак даље, формирали већину, мењали Устав, законе, доносили одлуке, буџете, трошили новац грађана, а нигде им није оспорен легитимитет“, казао је он.

Ивановић оцењује да је борба једина опција и да нико не може очекивати да ће се Александар Вучић или било ко из његове опције једног дана пробудити и рећи да су претерали са бирачким списком и да треба организовати фер изборе и одмерити снаге у демократском процесу.

„То се неће догодити. Они се не опредељују за демократију или против ње, већ за затвор или слободу. Мотивише их профит и изборе праве да би остали на слободи, јер су свесни шта су све радили за ових 12 година, шта се све нагомилало и да неко за то мора да плати цех“, додао је Ивановић.

Према Ивановићевим речима, од 2012. године СНС и СПС су имали 78 одборника, након чега су пали на 72, па на 56 и на крају на 54, што је јасан показатељ да их Београђани неће.

„Све што се приказује као сила која контролише наше животе није нерањива. Још јача је унутрашња порука онима који изводе марифетлуке са изборима и бирачким списком. Кад им се саопшти да је Вучић изгубио изборе у седан београдских општина и ко зна колико још у унутрашњости, а у међувремену гледа хапшења у Црној Гори, не може да не помисли шта ће бити са њим када брод почне да тоне. Тог тренутка се његова пирамида руши“, додао је он.

Када је у питању косовско питање, Ивановић каже да је Аљбин Курти након Бањске добио моћ да све снаге које су му на располагању користи за одбрану против тероризма, као и да је уследило масовно исељавање људи са севера „Косова”.

„Радоичић је признао да је наоружавао људе, извео акцију у којој је убијен косовски полицајац и страдало још троје наших људи. Након два сата разговора у тужилаштву

обилазио је београдске ресторане и шетао се по Копаонику. Чиме је заслужио такав третман? Делује ми да ништа није случајно и да је пре 10 година договорено. Бојим се да ништа нећемо сазнати док овај режим не падне“, рекао је он.

Говорећи о убиству Оливера Ивановића, чији је братанац, он наглашава да одбија да прихвати да никада неће бити разрешено, али и да се плаши да до тога неће доћи пре него садашњи режим падне и професионалци заузму позиције.

„Милана Радоичића који се доводи у везу са атентатом, председник Србије је аболирао на конференцији за штампу. По ком закону је то тај правник учинио? А ако смо имали неку дилему, после Бањске је више немамо. Оливер је, нажалост, узалуд упозоравао“, закључио је Ивановић.