Алексић: Позивање грађана да не учествују на предстојећим изборима неодговорно

Aleksić Newsnight

Позивање грађана да не гласају и не учествују на предстојећим изборима било би неодговорно и индиректна помоћ режиму Српске напредне странке, рекао је данас за телевизију Н1 председник Народног покрета Србије (НПС) и народни посланик Мирослав Алексић.

Алексић каже да ће у петак део опозиције који учествује у дијалогу имати састанак са представницима Радио телевизије Србије и Радио телевизије Војводине, јер је један од три захтева опозиције био и равномерна заступљеност на јавном сервису.

„Све време се боримо да РТС у складу са законом информише благовремено грађане Србије. Дужни су то да раде. Морамо се борити да то тако буде. Јавни сервис сви ми плаћамо. Ако их већ не обавезују морални и професионални кодекси, барем имају обавезу према грађанима који их плаћају. Морамо да освајамо једну по једну ствар која је важна за поверење грађана. Тражимо да се унормали изборни процес“, додао је Алексић.

Према Алексићевим речима, одлука покрета Крени-промени и Саве Манојловића да изађу на изборе 2. јуна повећава шансе да се опозиција и грађани заједнички боре за исти циљ.

„Не постоји ниједна препрека да сарађујемо, јер тежимо ка истом циљу, а то је борба против узурпаторског режима. Ова одлука повећава шансе да се грађани Србије и Београда изборе са режимом и остваре победе које чекамо дуги низ година. Још од фебруара заговарам причу да не треба ништа да се чека. У међувремену смо дошли на ивицу“, додао је он.

Он наглашава да данас не може бити горе време у односу на изборе у децембру када је чак и у таквим условима опозиција убедљиво победила у шест београдских општина, док је у Србији остварен одличан резултат, у никад лошијим условима.

„Зашто сада да се предамо? Ово је борба сваког грађанина који живи у Србији. Сваком човеку који устане и бори се за промене треба му дати признање. Жао ми је због околности које су се догодиле и што опозиција није била јединствена по питању изласка на изборе јер бисмо били би у потпуној доминацији. Ипак ништа није готово и изгубљено. Имамо велику шансу 2. јуна и треба да се боримо за победу, јер само борба доводи до резултата“, изјавио је Алексић и додао да је идеја да се до празника предају изборне листе, а након тога креће кампања како у Београду тако и у свим градовима у којима се излази на изборе.

Говорећи о годишњици од противправног рушења у Савамали, Алексић описује тај догађај као прекретницу владајућег режима који је тада доживео врхунац своје бахатости.

„Страшно је што читава ситуација нема епилог ни након осам година од када су срушени нечији приватни објекти током ноћи. То је био пилот пројекат за све оно што је следило после тога. Престала је да постоји одговорност. Ово је јасан показатељ да нема правосуђа као темеља друштва. Све је остало на коленима, а режим је показао своју бахатост. Верујем да  ће доћи тренутак када ће морати да сносе одговорност за то што су радили“, рекао је он.