Мирослав Алексић: Србија против насиља има више гласова у Београду од Српске напредне странке

Цела опозиција у збиру на републичком нивоу може да освоји довољно гласова да формира техничку Владу, а што се тиче Београда, очекујем да листа „Србија против насиља“ (СПН) има појединачно најбољи резултат, рекао је данас председник Народног покрета Србије и један од носилаца листе СПН Мирослав Алексић за телевизију Инсајдер.

„У Београду неће бити неопходна сарадња свих опозиционих фактора, мислим да ћемо успети да у једној ужој коалицији обезбедимо већину и да ће то функционисати несметано”, изјавио је Алексић.
Он је навео да је власт у паници и да због тога прави фантомске листе и чини злоупотребе изборног процеса.

„У Рачи је СПН једина опозициона листа, а власт покушава да је обори без икаквог основа, таквих случајева има свуда по Србији и то је институционално насиље које трпимо”, истакао је Алексић.

Власт ће учинити све да манипулацијама и крађом себи обезбеди бољу позицију, рекао је Алексић, али да ће сваки покушај злоупотребе спречити СПН.

„СПН ће имати 25.000 контролора на бирачким местима широм Србије и учинићемо на критичним местима све што је до нас да чувамо вољу грађана”, навео је Алексић.

Он је објаснио да би избори требало да буду празник демократије, а не пуни уцена, претњи и куповине гласова.

„За СНС у највећем броју гласају људи над којима се спроводи брутално насиље, као и они који морају, да би сачували уговор о раду или привременим пословима, да иду на митинге, да их гурају у аутобусе, да их затварају и да им не дозвољавају да оду”, изјавио је Алексић.

Њима се обраћа листа СПН, навео је Алексић, да им каже да ће их ослободити окова Српске напредне странке која је интересна група без идеологије.

„Правда мора бити задовољена, не може у Србији да постоји једна повлашћена мањина која ради шта год хоће. Погледајте колико афера се десило, нико није одговарао јер тужилаштво, правосуђе и полиција чекају да чују Вучића на конференцији за новинаре пре него што донесу своје одлуке. Они не служе народу него служе режиму”, изјавио је Алексић.

У свакој од тих институција, како је навео Алексић, постоји здраво ткиво људи који часно раде посао и којима треба пружити помоћ да се после 17. изборе са криминалом и корупцијом.

„Морамо да успоставимо владавину права јер земље у којима ради систем су земље које се развијају. У таквом систему ниједан појединац не сме бити изнад институција, било да је председник или пољопривредник. Кад то успоставимо, политичари ће се одрећи дела моћи и ја се за то залажем и кроз промену изборног закона, да се моћ пренесе са лидера партија на народ и институције”, изјавио је Алексић.

Он је оценио су трагедије из маја овде године и опште насиље у друштву последице друштвених вредности које промовише режим, као и да ће СПН испунити све захтеве са тих протеста.

„Кад кажемо борба против насиља, то се не може урадити преко ноћи доношењем једног закона. То је широк процес који захтева законске регулативе, нормализацију функционисања институција и стања у медијима, али и одлуку државе и друштва шта ће бити пропагиране друштвене вредности. Да ли ће то бити Кристијан Голубовић или неки успешан научник којим треба да се дичимо”, изјавио је Алексић.

Он је објаснио да је неопходна нормализација Регулаторног тела за електронске медије и одузимање националне покривености телевизијама Пинку и Хепију због кршења закона.

„Потребна је и професионализација Радио-телевизије Србије који треба да буде јавни сервис. Сви ми сваког месеца плаћамо РТС и он мора да буде сервис грађана Србије, а не Александра Вучића”, рекао је Алексић.

Он је казао да је у Србији потребна боља политичка култура и да се врати поверење између грађана политичара.

„Људи који чине листу СПН су борци против режима и свако од нас, да је поклекао, не би био данас извргнут таквим нападима и таргетирању. Ја сам један од људи које је овај режим прогањао на сваки могући начин, испитано ми је порекло имовине од 2010. до 2020. и никада ме нико није позвао на информативни разговор. Трпим ја, али трпе и моја породица и пријатељи. Ја нећу да се играм, ја желим да променим Србију”, напоменуо је Алексић.

Он је додао да нико из листе СПН није спреман да прокоцка поверење грађана на изборима.

„Тај ко се усуди да изигра вољу грађана и наступи на изборима као опозиција супротстављена режиму Александра Вучића, а онда се приклони њему, то је доживотна срамота и губљење кредибилитета, али је то срамота и за режим. Тиме показују да се не боре за нормализацију стања у друштву, већ се боре за фотеље јер је то њима гаранција да ће бити слободни још неко време”, оценио је Алексић.

Људи у Србији су престали да се боје и, како је навео Алексић, осећа се другачије расположење у свим мањим или већим местима у Србији.

„Очекујем велико изненађење на изборима и да људи изађу без страха да гласају. Страх је највећи непријатељ човека, само слободни можемо бити људи у право смислу те речи”, изјавио је Алексић.