Мирослав Алексић: Режиму Вучића Косово и Метохија служи за извлачење новца

Влада Србије је уплатила преко 1,25 милијарди динара Канцеларији за Косово и Метохију за наводне пројекте у претходне три године, од којих се ниједан једини није реализовао, рекао је председник Народног покрета Србије и један од носилаца листе „Србија против насиља“ Мирослав Алексић за Радио-телевизију Србије у предизборној дебати Реч
на реч.

Он је навео да је Влада уплатила за изградњу фудбалског комплекса у Косовској Митровици 155 милиона динара, за хладњачу воћа и поврћа 24 милиона, у Приштини за хладњачу 165 милиона, за фабрику сточне хране 120 и за изградњу и опремање фарме кока носиља 588 милиона, од којих ниједан пројекат није реализован.

„Како се служе корупцијом и криминалом у остатку Србије, тако раде и на Косову и Метохији”, истакао је Алексић.

Он је изјавио да су је Александар Вучић заправо коалициони партнер Аљбина Куртија и да је у протеклих 11 година скоро у потпуности развластио Србију на КиМ, предајући правосуђе, полицију, енергетику и телекомуникације.

Обраћајући се припаднику Српске листе и садашњем кандидату на листи Српске напредне странке Игору Симићу, Алексић је поручио да је он настављач Вучићеве политике из 1999. године.

„Ви сте остали упамћени по скандирању ‘Ацо Србине’ када су развлашћивали Србију на КиМ, из свог стана на Београду на води и Милан Радоичић из своје виле, следећи вашег вођу Александра Вучића који се уселио у нови стан кад је било бомбардовање и кад су људи гинули за КиМ”, истакао је Алексић.

Он је додао да они који су били са Куртијем на власти, а претходно и са Харадинајем и Тачијем, треба да се стиде тога како су оставили Србе на КиМ и шта су урадили по питању територијалног интегритета и суверенитета Србије.

„Чињеница је да су за овакву погубну политику Вучић и влада добијали савете од Шредера, Клинтона и Блера. То су саветници које су платили грађани Србије из буџета. Данас политику око КиМ води Петковић, раније је водио Марко Ђурић, а некада су то радили Јован Ристић, Никола Пашић и Михајло Пупин”, навео је Алексић.

Он је рекао да је став коалиције СПН да се мора поштовати устав Србије и да нема чланства КиМ у Уједињеним нацијама.

„Ми нисмо пробриселска опозиција, већ смо просрпска опозиција. Људи са КиМ су врло јасно и гласно рекли шта мисле о Српској листи, да их је продала и оставила. Господин Симић је са Миланом Радоичићем био на Српској листи, а сад их више нема јер су те исте Србе убедили да изађу да се смрзавају на барикадама, па су им рекли да се повуку и да су се све договорили. Онда су им забранили учешће на изборима у четири општине на северу КиМ, па су их одвели на
контрамитинг у Београд док је њихов коалициони партнер Аљбин Курти запоседао те исте општине”, казао је Алексић.

Он је оценио да Србија без јаких институција не може да се избори за интересе свог народа на КиМ и позвао све грађане Србије да после 11 година манипулација, насиља и пропадања институција, искористе прилику за коју су се изборили протестима шест месеци смо на улицама Београда и широм Србије.

„Хајдемо да узмемо судбину у своје руке и створимо Србију без насиља, у којој ће се од пара које су одлазиле у корупцију давати веће пензије пензионерима које су сами зарадили, веће плате у здравству и просвети и већа давања за пољопривреду. И оно што је најважније, безбедност за свако дете и сваког човека у Србији, ми то можемо јер је нас више. Зато позивам све грађане да 17. децембра изађу на изборе и да гласају за листу број 7 Србија против насиља”,