Милан Вучетић: Буџет Краљева оштећен за пола милиона евра увођењем сигурносних камера

izabrana-milan-vucetic-budzet-kraljeva-ostecen-za-pola-miliona-evra-uvodjenjem-sigurnosnix-kamera

Пројекат у Краљеву увођења камера кинеске фирме „Dahua Technology“, која је на црној листи Сједињених Америчких Држава, а који спроводи фирма „Macchina Security“ која је била предмет истраге Европске уније, оштетиће буџет Краљева за пола милиона евра, рекао је данас, повереник Одбора Народног покрета Србије (НПС) за Краљево Милан Вучетић.

„Пројекат је уведен у израду без јавне расправе приликом доношења буџета за 2023. годину на мала врата“, предочио је Вучетић.

Веома смо забринути због израде пројекта за надзор грађана и за евиденцију саобраћајних прекршаја јер ће у Краљеву на 20 места бити постављено преко 100 камера.

„Овај пројекат реализује фирма ‘Macchina Security’ која је присутна у пројектима у многим градовима и на конкурсима и јавним набавкама је често била једини понуђач, па претпостављамо да се ови конкурси праве како би одговарали њеним референцама“, навео је Вучетић.

Он је додао да се наведени пројекат не спроводи у оквиру неке локалне иницијативе, већ према наредби ‘од одозго’.

„Дакле неко је пронашао лакши начин да се извлаче паре из локалних самоуправа“, оценио је Вучетић.

Он је подсетио да су кинеске камере фирме „Dahua Technology“ које се уводе у Краљеву на црној листи Сједињених Америчких Држава због кршења и злоупотребе људских права.

„Морам да напоменем да ово није проблем само локалног, већ је и националног и регионалног карактера, а ми смо до закључка да је буџет оштећен за пола милиона евра дошли поређењем малопродајних цена са ценама из уговора. Зато тражимо да се пројекат заустави и да се раскине уговор, како би се новац употребио на приоритетније ствари“.