Мирослав Алексић за Нову: Очекујем независну међународну истрагу у најскоријем року

izabrana-miroslav-aleksic-za-novu-ocekujem-nezavisnu-medjunarodnu-istragu-u-najskorijem-roku

После финалног извештаја ОДИХР-а на који се чекало и који је несумњиво потврдио све наводе о крађи избора и нерегуларностима о којима смо говорили и ми као опозиција и посматрачка мисија ЦРТЕ и Европски парламент, очекујем да ће се независна међународна истрага десити у најскоријем року, рекао је данас народни посланик и председник Народног покрета Србије Мирослав Алексић за лист Нова.

„Србија као земља која тежи чланству у Европској унији (ЕУ) и која се налази у срцу Европе не може да буде пусто острво на коме уместо демократије важе правила диктатора“, казао је Алексић.

Поводом изјаве Александра Вучића да извештај ОДИХР-а ништа није доказао, Алексић је истакао да не могу бити две истине, иако режим више од десет година покушава да створи паралелну стварност страшном злоупотребом медија.

„Ако смо економски тигар, ако предводимо регион, ако пљачку државе представљају као нешто на шта треба да будемо поносни, зашто онда не би могли и извештај ОДИХР-а да тумаче како њима одговара?“, упитао је Алексић.

Не тражи се да се опозицији верује на реч, напоменуо је Алексић, већ нека свако сам прочита тај извештај, као и све оно о чему смо ми говорили је документовано и те доказе смо предали најпре нашим институцијама, а онда смо предочили и ЕУ.

„Ако је извештај добар, шта је спорно, зашто се онда љуте? Међутим, биће да они знају да оно што говоре није истина и да зато таблоидним нападима покушавају један део грађана Србије да изманипулишу као најобичнији шибицари“, закључио је Алексић.

Потребна је политичка воља да би се препоруке ОДИХР-а применила, указао је Алексић, али су фер и демократски избори последња ствар која је важна овој узурпаторској власти јер би на слободним изборима тешко задржали власт.

„Видим да Ана Брнабић воли често да каже да су се Срби вековима борили за независност и суверенитет. Тачно. Подсетио бих је само да су се исто тако наши преци борили и сами изборили и за право гласа да одлучују о својој држави и будућности, и неће они њима сад то право одузимати“, напоменуо је Алексић.

Он је навео да постоје препоруке које се могу у кратком року имплементирати кроз усвајање посебног закона о спровођењу избора и формирање тела у ком ће учешће узети власт, опозиција и организације цивилног друштва.

„Наравно, они својом вољом и сами неће ништа променити и зато морамо да извршимо притисак, а за то је важна одлучност и грађана Србије без обзира на то да ли је неко политички активан или само жели да живи у нормалном и уређеном друштву“, предочио је Алексић.

Он је рекао да је коалиција „Србија против насиља“ показала да има ефекат синергије и да му је драго што су грађан подржали такво заједништво, као и да је важно што је та коалиција наставила сарадњу и после избора. 

Мислим да нам за победу треба што шири фронт, тако да верујем да ћемо и на поновљене изборе наступити у овом формату, а евентуално ојачани и за још неке организације и угледне појединце“, казао је Алексић. 

Он је навео да ће се, поред београдских избора, главна борба водити у Новом Саду и Нишу, где су резултати парламентарних избора показали да постоји озбиљан капацитет за промену власти. 

„Наши локални одбори у оквиру коалиције Србија против насиља праве договоре о наступу на изборима, а они свакако боље знају шта је потребно Београђанима, Нишлијама и Новосађанима. Конкретно испред НПС у Новом Саду се тиме бави Бора Новаковић, у Београду Милош Павловић и у Нишу Ђорђе Станковић“, изјавио је Алексић.