Женска мрежа НПС: Подржавамо протест против акушерског насиља

Женска мрежа Народног покрета Србије подржава и позива на данашњи протест против акушерског насиља испред Министарства здравља где ће и наше чланице бити присутне.

Најоштрије осуђујемо сваки случај акушерског насиља и позивамо надлежне да покрену поступак и санкционишу одговорне појединце у случају акушерског насиља у болници у општини Сремска Митровица.

Тренутак доношења живота на свет не сме да постане симбол стрепње и страха за будуће родитеље, већ тренутак љубави и сигурности. Маме треба да се осећају сигурно када себе и своје дете препуштају у руке људима који су за то школовани.

Акушерско насиље је озбиљан друштвени проблем, а не тек понеки изоловани случај. Зато је важно да се држава активно ангажује у превенцији и сузбијању акушерског насиља.

Такође, потребно је да као друштво подижемо свест о акушерском насиљу и да о њему говоримо отворено и без стигме. Едукација је кључ јер људи морају да схвате озбиљност овог проблема и да науче да препознају знакове акушерског насиља.

Друго, жртвама акушерског насиља је неопходна подршка. То подразумева стварање сигурних простора и ресурса за жртве јер оне никад не смеју да се осете као да су саме.

Морамо заједно да стварамо околину у којој је акушерско насиље неприхватљиво, а то није могуће без друштва у којем су жене једнаке и поштоване.

Наша је одговорност да створимо друштво у којем свако може да живи слободно, без страха од насиља.

Женска мрежа