Горан Радосављевић: EXPO 2027 је велика перионица новца, као и Београд на води

Са EXPO 2027 власт покушава да отвори једно велико градилиште ко је је по мом мишљењу једна велика перионица новца, као и Београд на води, рекао је члан председништва Народног покрета Србије и економиста Горан Радосављевић.

„Овој власти стално требају велики пројекти јер они доносе велике провизије. Пројекат је кренуо од 12 милијарди, сад смо стигли до 18, док будемо дошли до њега биће још више”, навео је Радосављевић.

Говорећи о томе да је за EXPO уведен лекс специјалис, он је подвукао да је реч о истој матрици као за Београд на води, где је због таквог закона омогућено да се избегавају сви остали закони и тендери.

„Потребна је борба против тога, опозиција треба да понуди неку алтернативу, за почетак хајде да изградимо све то за 8 милијарди, остаће нам 10 за нешто друго”, предложио је Радосављевић.

Говорећи о најави Вучића да ће 2027. године БДП бити 90 милијарди евра, Радосављевић је напоменуо да је за једно друштво много важније да мери квалитет живота него макроекономске показатеље.

„По БДП по глави становника смо ми најсиромашнија земља у Европи, дакле када ми будемо били на 100 милијарди, ове земље ће можда бити на 200. Мој син је прошле године порастао три пута више него ја, али и даље не може да игра баскет са мном”, објаснио је Радосављевић.

Парадоксално је, како је навео Радосављевић, да се храна купује на чекове, а станови за кеш, по чему је Србија јединствен пример у Европи.

„Имаћемо нове тајкуне који су се обогатили градећи за државу без тендера, на надуваним пројектима”, упозорио је Радосављевић.

Он је подвукао да је важније од тога колике ће бити плате 2027. године шта ће моћи грађани да купе с тим парама.

„Имамо мноштво анализа које показују да са данашњом просечном платом можете да купите исто или мање него што сте могли пре 10 година. Ми целу деценију немамо никакав план развоја ове земље, већ имамо на годину, две најаве ‘маршалових планова’, нешто од тога се реализовало, а боље да није”, казао је Радосављевић.

Говорећи о ископавању литијума, Радосављевић је навео да се у наредним годинама очекује „бум” тржишта еликтичних аутомобила, као и да Европа губи трку са Кином због чега јој је потребан јефтин извор за производњу литијумских батерија.

Он је додао да се ниједна модерна држава не развија уз помоћ рударства, те да и кад би пројекат Рио тинта био супер, а знамо да није, он не би био развојна шанса за Србију.

„Литијумске батерије су ћорсокак, оне немају будућност и појавиће се врло ускоро нешто што ће ту причу да затвори. Зато мислим да срљамо у бесмислену причу”, напоменуо је Радосављевић.

Говорећи о Европској унији (ЕУ), Радосављевић је рекао да је најважније да се она изрази да не подржава диктаторске режиме, као и да представни јасну визију за Западни Балкан.

„Волео бих да питам амбасадоре шта би се десило да је неко увезао десетине хиљада гласача у некој немачкој покрајини. Ови избори су покрадени и ЕУ би то морала снажније да осуди и да тражи да се избори пониште”, изјавио је Радосављевић.