„Србија против насиља”: ОДИХР извештај потврдио изборне нерегуларности

Srbija protiv nasilja

Kоначни извештај ОДИХР-а о изборима у Србији потврдио је све изборне нерегуларности на које смо указивали – од предизборних услова, преко изборне кампање, до самог изборног дана. 

Овај извештај даје апсолутни легитимитет захтеву опозиције да се додатно истраже избори у Београду и наводи о организованим миграцијама гласача, као и фалсификовања пописа за изборне листе, које је сам ОДИХР у овом извештају навео као велики проблем изборног процеса. Од посебне је важности што су истакнута још два кључна проблема, а то је бирачки списак, за који наводе да је јавност изгубила поверење и препоручују ревизију бирачког списак уз учешће и опозиције и цивилног сектора, као и феномен миграције гласача за гласање на локалном нивоу који су организовано доведени. 

Овај изузетно оштар извештај за стандарде ОДИХР-а проширио је и доказима поткрепио прелиминарне закључке ОДИХР-а од 18. децембра о доминацији председника и систематској предности владајуће странке, националним емитерима који су фаворизовали владајућу структуру, поларизацији друштва, агресивној кампањи, говору мржње и вербалним нападима на опозицију, невладине медије и критичаре власти, као и на функционерску кампању, злоупотребу јавних ресурса, куповину гласова, притисак на запослене у јавној администрацији. Такође, ОДИХР је јасно констатовао да државни органи нису реаговали на озбиљне неправилности, укључујући ту и министарства, РИK, РЕМ и Агенцију за спречавање корупције. Извештај је изузетно значајан и у делу у коме помиње организацију ЦРТА и истраживачки тим ЦИНС-а о куповини гласова кроз социјална давања, чиме се даје апсолутни легитимитет њиховим налазима. 

Општа оцена извештаја је јасна – избори су одржани у непоштеним, нефер и неједнаком условима, уз доминацију једне институције – председника Републике и владајуће странке, уз заробљене медије, корупцију кроз куповину гласова и притисак на запослене и јавном сектору, и нарочито злоупотребу закона ради спровођења миграције гласача за потребе локалних избора. Бројне раније препоруке ОДИХР-а су поновљене, што значи да је минимално урађено у поправљању изборних услова. 

И поред покушаја власти да унизи овај извештај ОДИХР-а наративом да није било крађе избора, сматрамо да су све наведене неправилности у извештају показале да су одржани избори нелегитимни и да се морају одржати нови у побољшаним изборним условима уз хитну примену свих препорука из овог извештаја.