Мирослав Алексић: Извештај ОДИХР-а потврдио наводе Европског парламента, Црте и Србије против насиља

Miroslav Aleksić - predsednik NPS

Извештај ОДИХР-а је потврда резолуције Европског парламента, као и навода Црте и коалиције „Србија против насиља“ (СПН) о изборној крађи, рекао је данас народни посланик и председник Народног покрета Србије Мирослав Алексић за телевизију Нова. 

„ОДИХР је најкомпетентнија организација за оцењивање избора и за њих су дали препоруке у 25 тачака, да су ствари добре, не би их било толико“, истакао је Алексић. 

Он је објавио да су колеге из коалиције СПН у Бриселу добиле индиције да постоји велико интересовање да се формира комисија која би спровела истрагу о изборима у Србији. 

„Важно је да је данас свима јасно шта се у Србији догодило, у Европској унији сви знају да су избори покрадени и да нема услова да се уопште одрже избори“, истакао је Алексић. 

Он је подсетио да је ОДИХР и 2022. године дао критички извештај и да од тада готово ниједна препорука није имплементирана. 

„Не долазе посматрачи ОДИХР-а овде туристички да виде Србију, већ са неком намером и када дају неки извештај и препоруке, држава то треба да имплементира. Држава то не ради јер им не одговара да грађани својом слободном вољом бирају ко ће да управља државом, већ под притиском, крађом, куповином гласова и свим осталим стварима које се дешавају попут миграције бирача“, казао је Алексић. 

Опозиција има посла са врховним шибицаром Александром Вучићем, рекао је Алексић, као и да ће избори у Београду бити поновљени, не јер режим нема већину, већ јер су покрадени. 

„То је представа за грађане и изговор да се побегне од тога да признају грађанима да су ухваћени у грађи, па као немају већину. Кад ће бити расписани избори и на који начин, то је у њиховим рукама, али ми као опозиција морамо учинити све да инсистирамо на имплементацији ствари које могу у релативно кратком року да промене стање по питању изборних услова“, навео је Алексић. 

У том смислу, краткорочне мере би се односиле, како је изјавио Алексић, на отварање медије за опозицију, а пре свега Радио-телевизије Србије. 

„Затим бирачки списак да се одмах отвори, по препоруци ОДИХР-а да у ревизији тог списка учествују и опозиција и организације цивилног друштва попут Црте“, указао је Алексић. 

Он је додао да је потребно и да се смањи притисак на запослене у јавним предузећима.

„Ми смо већ у кампањи за локалне изборе свуда по Србији и у Београду, али и у међународној заједници и на улици. Да није било оваквог активизма опозиције, не би ни дошло до свега овога“, напоменуо је Алексић. 

Говорећи о консултацијама о Влади са Вучићем, Алексић је рекао да нема шта да разговара са човеком који је узурпирао народну вољу, али да је опозиција спрема да заједно са цивилним сектором и државом ради на сређивању бирачког списка и свих осталих изборних услова. 

„Ако власт верује у своје резултате и у подршку грађана, зашто онда не дозволе да имамо фер услове? Они узурпирају власт и грађани треба да знају да је ово борба свих нас, и странака опозиције и сваког човека који живи у Србији“, рекао је Алексић. 

Он је истакао да СПН није пред изборе подизала наду грађана да ће освојити власт у Београду, већ да истраживања нису могла да предвиде огромну крађу која се догодила. 

„То нико не може да предвиди, просто је грађанима Београда отета воља. У Београду власт нема већину и то су и резултати показали, опозиција је освојила преко 500 хиљада, а власт око 400 хиљада“, навео је Алексић.