Снежана Ракић одговорила Славици Ђукић Дејановић

Свака болница и здравствена установа у Србији има кодекс понашања, те је бесмислен предлог министарке просвете Дејановић да психолози и психијатри дају инструкције гинеколозима за комуникацију са трудницама и породиљама, рекла је бивша директорка гинеколошко-акушерске клинике „Народни фронт“ и народна посланица Народног покрета Србије Снежана Ракић.

„Постоји кодекс понашања особља, не само доктора, већ и здравствених радника како морају да изгледају, како да се понашају, како да комуницирају. То је законски одређено и свако је дужан да спроводи кодекс понашања у здравственим установама. Бар је тако било док сам ја била директор“, изјавила је Ракић

Она је истакла да такви кодекси уређују начин облачења, понашања, идентификације, комуникације, као и да је прави проблем несанкционисање оних који кодекс крше.

„Ако неко не ради по кодексу, тада нема санкционисања, а санкционише директор установе. Да ли сте чули да је ико од тих директора здравствених установа у којима се дешавају ти скандали био санкционисан или смењен? Никад“, указала је Ракић.