Посланици „Србија против насиља” прекинули седницу Народне скупштине

Данас смо одлучном акцијом свих народних посланика опозиције успели да прекинемо седницу Народне скупштине, а СНС је морао на неодређено да је одложи, односно није успео избор председника Народне скупштине и других функција које се бирају на конститутивној седници.

Подсећамо да је „Србија против насиља” претходно захтевала да се седница одложи како би била одржана након усвајања резолуције Европског парламента о изборној крађи у Србији, очему су већ експлицитно говорили сви домаћи и међународни посматрачи. Изборну крађу је видео цео свет, па не чуди што конститутивној седници није присуствовао нико из дипломатског кора, што је иначе уобичајено, а Вучићу нико од чланица Европске уније није честитао на изборној победи.

Народни посланици и посланице опозиције одбили су да заклетву полажу заједно са посланицима власти који су мандате узурпирали кршењем закона и крађом избора. Зато смо заклетву положили грађанима, у холу Народне скупштине пред медијима.

Седница је одржана у изузетно напетој атмосфери, а претходили су јој полицијски претреси зграде, контрола аутомобила антидиверзантском опремом, загледање у торбе и џепове, свлачење капута, и другим притисцима на посланике опозиције. У сали је био цео кордон полиције који је окружио посланике опозиције и спречавао кретање.

Полиција која обезбеђује објекат и која је вршила претресе опозиционих посланика, на седници је учествовала у организацији перформанса Српске напредне странке који се одвијао на балкону.

Српска напредна странка данима је медијима говорила како ће опозиција бомбама напасти скупштину, запалити зграду, вршити насиље, што је апсолутна неистина, али ипак смо успели у ненасилном отпору и намери да се седница прекине и не дозволи да се преко изборне крађе пређе.