Славица Радовановић: Жена жени треба да буде пријатељ

Даћу свој максимум у Народног покрета Србије и свуда да радимо на томе да жена жени буде пријатељ, то је задатак нас жена, а не да буде непријатељ зарад каријере, рекла је потпредседница НПС Славица Радовановић и посланица за листе „Србија против насиља“ на панел дискусији „Жене у руководствима политичких странака” у организацији Центра за едукацију и друштвену еманципацију младих (CEDEM) на Факултету политичких наука.

Она је казала студенткињама да је политика позив који има своје чари и дражи, али и непријатности, и да је зато важна солидарност међу женама.

„Политички позив носи велику одговорност и ја ћу, поред тога што сам потпредседница НПС и народна посланица, бити и председница Женске мреже НПС која је тренутно у кампањи 16 дана активизма против насиља над женама”, навела је Радовановић.

Она је истакла важност сталног улагања у себе и учења од других, те да жене треба нарочито пажљиво да слушају и уче од других жена.

Говорећи о квотама за заступљеност жена у државним институцијама, Радовановић је казала да постоје ситуације у којима оне доносе велику корист.

„Квоте су у МУП-у отвориле врата многим женама и биле су корисне, иако је то важило за мушки посао, напросто јер ће одређене послове боље урадити жена. На пример када је жена жртва, али и када је извршилац дела, много је лакше када разговара жена са женом”, навела је Радовановић.

Она је додала да у НПС нису биле потребне квоте јер су у њему жене препознате.

„У НПС се на жене не гледа као на број, иако наравно пазимо на квоте, већ се оне цене по образовању и заинтересованости. Ми имамо три потпредседнице и у том погледу никад нисмо ни морале да бринемо”, изјавила је Радовановић.

Она је саветовала студенткиње да раде на свом знању и способностима, без обзира на то што ће наићи на дискриминацију у свом жвоту.

„Кад сам дошла у полицијску станицу као прва жена инспектор, мој начелних одељења ми је рекао ‘само си ми требала, ја сам хтео мушкарац’, али ја сам у том мушком колективу показала да сам способна, квалитетна и вредна колико и мушкарци”, рекла је Радовановић.

Она је казала да младе жене треба да се боре за себе својом способношћу и образовањем, као што је и она када је постала народна посланица.

„Морате радити на себе, јер ћете тако бити и сигурне у себе где год да се налазите”, закључила је Радовановић.