Мирослав Алексић: Вучићева елита се богати док Србија нестаје

У протеклих 11 година Србија нестаје и грађани су све сиромашнији, док се Вучић и његови сарадници богате, рекао је председник Народног покрета Србије и један од носилаца листе Србија против насиља (СПН) Мирослав Алексић на изборној дебати на телевизији N1.

„Александар Вучић је рекао истину пре неки дан, иако се то ретко дешава, а то је да Србија нестаје и то је тачно. Од 2012. године нестају млади из Србије, нестаје наша пољопривреда, наше реке и шуме, нестаје здравље, нестаје квалитетно образовање, нестаје породица и нестаје пара из буџета Србије”, рекао је Алексић.

Он је објаснио да су грађани Србије жртве режима Александра Вучића који се, заједно са блиским људима и сарадницима, богати кроз корупцију и криминал.

„Позивам грађане да се заједно 17. децембра изборимо за Србију без корупције и насиља. Сигуран сам да то можемо, имамо прилику и хајде да је искористимо”, изјавио је Алексић.

  Он је истакао да ће се коалиција СПН одлучно борити против корупције.

  „Формираћемо специјално тужилаштво за корупцију и тужилачку полицију, али ћемо спровести и преиспитивање свих веза са криминалом од стране носиоца државних функција, што подразумева и одузимање нелегално стечене имовине”, навео је Алексић.

  Како је оценио Алексић, корумпираност Вучићевог режима је уништила државне институције и систем вредности, како у Србији, тако и на Косову и Метохији.

  „Наша преговарачка позиција за КиМ је знатно отежана после догађаја у Бањској јер БИА и ВОА нису радиле свој посао. Тамо су неки људи изгубили животе и неко мора да сноси одговорност за то”, рекао је Алексић.

  Службе безбедности се не баве безбедношћу грађана Србије, напоменуо је Алексић, већ прогањањем опозиционих лидера и свих људи који се противе режима.

  „Институције не постоје и зато није ни чудо што смо потпуно поражени на КиМ, а то се најбоље види по томе што Срби на КиМ неће моћи да гласају на изборима 17. децембра”, истакао је Алексић.

  Не може неко ко је уцењен својим криминалом и корупцијом да преговара о КиМ јер он није слободан, рекао је Алексић и истакао да ће после избора Србију водити бољи људи који ће преговарати уз поштовање Устава и територијалног интегритета Србије.

  Како је објаснио Алексић, Србији је потребно приближавање Европској унији пре свега зарад користи народа, али и усаглашавања са унутрашњом политиком ЕУ, односно са владавином закона, слободом говора, слободном медија и борбом против криминала.

  „Неопходно је да се уради нешто да би се грађанима повећао животни стандард, а то је пре свега повећање неопорезивог дела зараде како би плате испратиле инфлацију, контролисане марже увозника робе у Србију, нова акцизна политика за нафтне деривате и енергичну енергију и оно што је најважније, улагање у домаћу привреду. Не може домаћи привредник да плаћа дупло више струју него страни инвеститори”, навео је Алексић.

  Он је додао и да пољопривреда мора бити стуб српске привреде и мора добити најмање дупло већа издвајања из буџета која сада износе тек 5 одсто, јер пољопривреда није трошак, већ инвестиција у 1,5 милиона људи који данас живе од ње.

  „Србија је данас задужена 36 милијарди евра и грађани Србије треба да знају да ће те дугове сутра враћати наша деца и да смо заиста на ивици дужничког ропства”, изјавио је Алексић.

  Говорећи о јавни предузећима од стратешког значаја попут ЕПС-а и Телекома, Алексић је рекао да их не треба приватизовати, већ професионализовати и испитати све што је учињено да се та предузећа упропасте.

  Како је навео Алексић, коалиција СПН је против гурања река у цеви и сече шума, од чега корист имају само људи попут Вучићевог кума Николе Петровића, као и да треба забранити ископавање литијума у свим деловима Србије.

  „Не постоји ниједан добар аргумент да стране компаније од наших природних богатстава извлаче профит, као што то данас раде у Бору. Зато ћемо се залагати и за повећање рудне ренте која је у овом тренутку најмања на свету са 3 одсто”, предочио је Алексић.

  Он је најавио да ће коалиција СПН испунити све захтеве са протеста који су букнули после трагедија у Рибникару и Младеновцу, а које су последице система који је заказао и режима који је главни генератор мржње и агресије у Србији.

  „Одговорни су они који 11 година доносе све одлуке у овој земљи и нико други не може бити одговоран. Вечерас су маскирани људи напали једног од организатора протеста СПН Вељка Раковића, имали смо случајеве паљења куће новинара Милана Јовановића, неразјашњено убиство Оливера Ивановића и клан Вељка Беливука”, навео је Алексић.

  Он је напоменуо да Србијом данас управља мафијашки режим који штити све криминалце попут Предрага Колувије и прогања полицајце који су открили највећу плантажу марихуане у Европи, и да се то прелива у јавни простор где се младим људима шаље порука да је насиље нормално.

  „Страшна је статистика по којој знамо да је за жену у Србији најопасније место њена кућа, а ту је највећи проблем што их институције не штите и што се закони не примењују”, рекао је Алексић.
  Техничка сарадња са осталим опозиционим листама после избора је могућа, објаснио је Алексић, а услов је да нема сарадње са режимом.

  „Имамо различите погледе по неким темама, али можемо да се сложимо око најважније – да спасимо нашу кућу од рушења. То од нас грађани очекују и зато смо се у коалицији СПН ујединили да се боримо против овог режима и градимо другачију политичку културу”, закључио је Алексић