Славица Радовановић: Судство, тужилаштво и полицију морамо да ослободимо од политике

Сваки министар у институције доводи своје послушнике, немамо директора полиције већ годинама, само да би министар и његови људи управљали апсолутно Министарством унутрашњих послова. Дакле када ослободимо институције од политике, тада ћемо моћи да говоримо о независности институција, рекла је данас пуковница полиције у пензији и потпредседница Народног покрета Србије Славица Радовановић за телевизију Инсајдер. 

Она је навела да су полицијски службеници током истраге, нарочито када је реч о тежим кривичним делима, у сталној комуникацији са тужилаштвом.

„Између полиције и тужилаштва мора да постоји јако добра сарадња, увезаност и усклађеност. Не можемо бити на два супротна краја да полиција прикупи доказе, а онда тужилац да каже да они нису довољни“, казала је Радовановић. 

Она је напоменула да политички врх државе често утиче и обесмишљава предистражни поступак, као на пример када председник Александар Вучић износи у медијима своје оцене о случајевима који су још увек у истражној фази

„Знам да и у судству, и тужилаштву и полицији постоје поштени људи који желе да раде свој посао, али у овом систему који се налазимо преко 10 година се не може радити од притиска људи који долазе на руководеће позиције“, навела је Радовановић. 

Она је питала зашто Милан Радоичић није био у притвору, а полијацка Катарина Петровић и студенти са протеста испред зграде Града Београда јесу били у притвору. 

„Партија на власти нам се меша у све сегменте живота, па и у правосуђе, тужилаштво и полицију“, истакла је Радовановић. 

Она је подсетила да су сви полицијски службеници у случају наводне трговине утицајем Дијане Хркаловић или смењени, или су због притисака напустили полицију. 

„Када се десио тај случај са Дијаном Хркаловић, сви људи на Пинку су о њој говорили као о највећем државном непријатељу који мора да иде на доживотну робију јер је напао председника, нико није сносио санкције, а исти ти људи на Пинку сада њу бране“, подсетила је Радовановић. 

Она је указала да је за ослобођење институција питање како дозволити поштеним људима да раде свој посао према закону када им то спречавају политички лојални људи на руководећим позицијама.