Милош Павловић: Притисак домаће и међународне јавности спречио СНС у формирању власти у Београду

Притисак домаће и међународне јавности је и довео до тога да и дан данас немамо формирану већину у Београду и мислим да због тога неће бити формирана ни у недељу, рекао је данас потпредседник Народног покрета Србије Милош Павловић за телевизију Н1.

„Када је реч о доношењу одлуке о конституисању Скупштине града Београда и градоначелника, то је политичка одлука која искључиво зависи од Александра Вучића и мислим да он ту одлуку већ донео“, навео је Павловић.

Он је истакао да је несхватљиво да се већ други пут извргава руглу градска скупштина која је институција грађана који морају бити испоштовани.

„Ако смо ми опозициони одборници у стању да се одазовемо на позив већ други пут, не видим разлог зашто се не одазивају одборници досадашње већине и зашто грађанима Београда не саопште која је коначна одлука, односно да ли су обезбедили већину уз подршку листе ‘Ми глас из народа’ или идемо на поновљене изборе“, казао је Павловић.

Вероватно неће бити конституисана скупштина, оценио је Павловић, а можда ћемо и већ сутра сазнати датум поновљених избора.

„Они покушавају да јавности потуре неку причу о легитимитету, а то не постоји када формирање градске власти потпомажете са лисом ‘Ми глас из народа’ која се декларисала као опозициона. Легитимитет не може да буде мали или делимичан, може или да постоји или да не постоји. Ако добију подршку те листе, власт у Београду ће бити нелегитимна и већина грађана ће бити узурпирана од стране једне мањине“, упозорио је Павловић.

Он је додао да таква ситуација није одржива дугорочно, те да је најбоље решење да се иде на поновљене изборе што пре.

„Режим покушава у медијима да представи како је извештај ОДИХР био позитиван и да су избори били у складу са законом, међутим то се не може прихватити с обзиром да имамо и резолуцију Европског парламента у којем јасно стоји препорука да се формира комисија која ће испитати све околности у вези са изборима“, подсетио је Павловић.

Како је оценио, постоји довољно времена за сређивање бирачког списка пред поновљене изборе, као и за остале изборне услове, али да је за то потребна политичка воља.