Роквић: Телевизије са националном фреквенцијом да престану да трују народ

Rokvić REM

Нови правилник о условима и критеријумима за издавање дозволе за пружање медијске услуге Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) уопште не предвиђа квалитетан програм, већ га мења „разноврсним” што значи да ће телевизије са националном фреквенцијом моћи 24 сата, седам дана у недељи да емитују ријалитије, рекла је данас потпредседница и народна посланица Народног покрета Србије Ивана Роквић.

„Овакав подзаконски акт представљао је последњу наду за грађане да ће неко из Стручне службе или Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) ко има још иоле достојанства и/или поштује закон имати на основу чега да реагује“, истакла је она.

Према њеним речима претходни правилник РЕМ-а предвиђао је минимум двадесет процената, од укупно емитованог програма на годишњем нивоу, тзв. квалитетног програма, под којим се сматра документарни, дечји, културно-уметнички и научно-образовни садржај.

„Није у јавном интересу да телевизије са националном фреквенцијом промовишу примитивизам и владајућу странку, јер су оне заправо национално добро и имају обавезу према грађанима да их едукују, а не да их трују“, додала је она.

Роквић наглашава да се оваквим правилником само наставља промовисање шунда, кича и урушава се и онај минимум културе који је остао и подсећа да ће сви који учествују у одлукама којима се урушава културолошки национални идентитет, једном и пред законом и пред историјом за то и одговарати.  „Досадашњи извештаји РЕМ већ су показивали да телевизије са националном фреквенцијом не емитују квалитетан садржај у довољној мери или га не емитују уопште. Иако је сама чињеница непоштовања правила сасвим довољна за реаговање РЕМ, то се није десило. Нити су одузимане дозволе таквим телевизијама нити су изрицане опомене и казне“, закључила је Роквић.