Алексић за Нову: Нисам био спреман да се повинујем лошим одлукама

Miroslav Aleksić / Goran Srdanov / Nova.rs

Да је опозиција остала јединствена, нема тих изборних услова којима се не бисмо могли супротставити, рекао је председник Народног покрета Србије (НПС) и народни посланик Мирослав Алексић у интервјуу за лист Нова и Нову.рс.

Говорећи о распаду коалиције “Србија против насиља”, Алексић истиче да му је жао што се то догодило и додаје да није касно да се предомисле, посебно сада кад је и Саво Манојловић одлучио да изађе на изборе.

„Од почетка се знало да већина није била за бојкот, онда је било убеђивања и нису успели да ме убеде зашто је бојкот добар. Моја идеја од почетка је била да морамо да идемо на два колосека. Један је борба за изборне услове, друга је да правимо што снажнију колону, заједно са коалицијом НАДА, а ево сад је изашао и Саво Манојловић. Он је бирао прави моменат када ће да истрчи“, додао је он.

Он сматра да се Манојловић укључио на изборе 17. децембра, можда би опозиција сада имала власт у Београду и додаје да је ту сада цела Србија против насиља, НАДА и Саво Манојловић, Проглас, нема тих изборних услова којима се не би могли супротставити.

„Мислим да нисмо били дорасли овом задатку, а нисам био спреман да се сваки пут повинујем неким одлукама за које мислим да нису добре. Мене страшно нервира кад људи стоје са стране и да се изразим жаргонски “пљуцкају”. Сви ми смо жртве овог режима, кидају нас. Ја верујем да је опозиција свако ко се тако представља, док се не покаже другачије“, рекао је он.

Алексић наглашава не може 2. јуна да буде горе него 17. децембра и додаје да ће сва светла бити усмерена на то, као и да по његовом мишљењу не може бојкот бити делимичан, јер бојкотвање само Београда нема ефекта.

„Ако се одлучимо за борбу, радикалну, бојкоташку, то значи излазимо из свих општина, из парламента, враћамо мандате и излазимо на улицу у борбу. Шта ово сад значи? Мало смо тамо, мало овамо. То не пије воду, ово сад је само предаја Београда на тацни. Ми ни те 2020. године бојкотом републичких и локалних избора нисмо успели да доведемо легитимитет ове власти у питање, јер је након тога је измењен Устав са таквом већином, без опозиције. Прича о легитимитету пада у воду, прича о изборним условима да, али то ће да траје“, казао је он.

Када је у питању измена изборног система, Алексић каже да је највећи проблем друштва што је политика изгубила смисао и служи да они који се њоме баве реше своје интересе и проблеме, да њима буде добро и додаје да је изборни систем катастрофалан, као и да не може да се успостави функционалан државни систем док се не одузме моћ лидерима странака. „Тешко се лидери одричу своје моћи. Тај систем је увео Тадић, а Вучић је у свим својим кампањама обећава да ће то укинути, а сад му не пада на памет. Сва власт је сконцентрисана у рукама једног човека. То није добро ни за њега. После два мандата власти човек престане да расуђује нормално. Власт је опијат, порок“, закључио је Алексић.