Ристић: Сукоб на КиМ никоме није у интересу

Žarko NPS

Тамо где закаже дипломатија долази до немира и сукоба, рекао је за ФоНет директор и народни посланик Народног покрета Србије  Жарко Ристић.

Он је, говорећи о решавању проблема на Косову и Метохији, истакао да се сваки досадашњи дијалог одвијао се у присуству међународних актера, обично са запада и додао да у овај дијалог треба да се укључе и остале веће силе, као што су Индија, Кина и Русија.

„Нова влада али и опозиција треба да траже посредовање великих сила како бисмо дошли до решења и међународног дијалога. Никоме није у интересу, барем у овом делу Европе да прави сукобе и конфликте. Може доћи до мањих и спорадичних конфликата када су у питању дневне политичке теме, али сукоби тренутно нису никоме у интересу“, казао је он.

На констатацију да је Заједница српских општина (ЗСО) добро решење, али да се нажалост овде често злоупотребљава као и свака добра идеја и да постоји страх у Приштини да ће она бити нека врста Републике Српске Крајине или Републике Српске, Ристић наглашава да је проблем јер тражимо само једно од решења на КиМ и један захтев, а то је ЗСО.

„Треба да тражимо низ других ствари да бисмо нешто добили. Мислим да ЗСО неће имати никакву функцију и да неће моћи да се спроведе, барем у тренутној ситуацији. Што се тиче самог КиМ, која би се држава одрекла своје територије? На крају крајева ни наш Устав не дозвољава да можемо да одвојимо неки део територије. То је немогуће“, закључио је он.