Радовановић у Скупштини: Министар Гашић да се спакује и врати у Крушевац

Radovanović Skupština

Министар Братислав Гашић треба да спакује своје ствари и да се врати у Крушевац јер је до сада изазвао само несреће и погрешним потезима довео до великог броја жртава, рекла је јуче народна посланица Народног покрета Србије (НПС) и пуковница полиције у пензији Славица Радовановић на првој седници Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2024. години.

„Након децембарских избора актуелна тема у јавности и на друштвеним мрежама била је фиктивно пријављивање пребивалишта ради остваривања бирачког права, у овом случају у корист напредњачке власти и њиховог лидера Александра Вучића. Власт је кроз изјаве својих функционера више пута поновила да у томе не види ништа лоше, чак и да то није противзаконито“, казала је она.

Радовановић истиче да је власт на тај начин обмањивала грађане зарад политичког профитерства и додаје да је истина да по Уставу и законима грађани могу да мењају своја пребивалишта у складу са својим потребама, али под одређеним условима.

„Оно што власт прећуткује је да се морају испоштовати услови и прописи како они за стицање држављанства, тако и када је пребивалиште у питању. Један од њих је и да лице мора најмање три године да има пријављено пребивалиште на територији Србије“, додала је она.

Према њеним речима, небројено пута до сада, посебно од децембарских избора, надлежно Министарство унутрашњих послова (МУП) није поступало по закону чиме је директно утицало на садржај бирачког списка и директно је одговорно за неправилности у бирачком списку.

„Изборна крађа спроводи се уз помоћ МУП-а. Најстрашније је што никада неће одговарати људи који су наложили да се раде овакве неправилности, а одговараће они службеници који физички у систему врше промене пребивалишта, као и полицајци који на терену врше провере“, рекла је Радовановић.

Она је апеловала на полицијске службенике да не подржавају систем фантомских бирача, јер ће, како је истакла, сносити одговорност и можда чак и остати без посла, на шта режим и рачуна.

„Што би народ рекао „кола ће се сломити на најслабијима“. Режим СНС привидно штити све који раде за странку све до момента док им интереси не буду угрожени, а тада ће их пустити низ воду“, додала је она.

Она наглашава да је услов свих услова како би се спречио тзв. изборни инжењеринг, односно крађа, утврђивање одговорности.

„Фантоми су рушили Савамалу и нико није одговарао. Министру Гашићу није место у наредној влади. Полицајци су последњи пут сносили одговорност за прекорачење употребе силе само када је наводно био нападнут брат Александра Вучића, као и брат Синише Малог. Од тада нико и никада“, закључила је Радовановић.