Новаковић: Можемо да бирамо или да се боримо или да одустанемо

Можемо да бирамо или да се боримо или да одустанемо, а борба је једини начин да дођемо до равноправнијих услова, рекао је данас за телевизију Н1 потпредседник Народног покрета Србије (НПС) и некадашњи градоначелник Новог Сада, Борислав Новаковић.

„Компромис лежи само у једној чињеници. Потпуно је тачно да су они начелно прихватили сва три захтева, али је тачно и нешто што нам не иде у прилог, а то је временски оквир за имплементацију онога што је начелно прихваћено. Наравно, нема гаранција да ће до 2. јуна променити околности“, казао је он.

Новаковић истиче да ће се данас састати Комисија за бирачки списак, као и да ће се на састанку разговарати о томе како да се елиминишу све мањкавости онога што је подразумевало и сељење бирача, непочишћен бирачки списак и читав комплекс који је оптерећивао нерегуларност избора.

Говорећи о неуспелом компромису унутар опозиционог савеза, Новаковић истиче да је све до тренутка када је одређени круг странака рекао да не жели да следи заједнички пут, одлучивано већински.

„Можемо да бирамо или да се боримо или да одустанемо, да будемо део институционалног процеса, или да не будемо. Оснажили смо своју позицију оног тренутка када смо изашли на децембарске изборе и као „Србија против насиља“ прокњижили одличан резултат, сви заједно. Захваљујући томе постали смо кредибилан саговорник“, подсетио је Новаковић.

Према речима Новаковића, овим разводњавањем опозиције делимично се слаби њихова позиција, али је то краткорочно, док се дугорочно мора отворити простор даље борбе.

„Или ћемо ући у борбу или нећемо. Морамо комбиновати и институционални и неинституционални притисак. Ако желимо да цивилизујемо и уљудимо ову државу морамо да седнемо и разговарамо и са опонентима како да политичка и правна култура гарантују фер и поштене изборе“, рекао је он.

Новаковић наглашава да је борба једини начин да се створе правне околности, као и да у диктаторском режиму, какав је садашњи, мора се напредовати корак по корак и из дана у дан се освајати слобода.

„Ако сте упорни напредак је неизбежан, чак и у оваквим неравноправним условима. Уколико не учествујемо у процесу услови неће постати равноправнији. Борба је једини начин да створимо правне околности и бар мало равноправније и да пружимо себи могућност да победимо. Услови су важни и зато и улазимо у процес. Живимо у Србији Александра Вучића и морамо више стрпљења, упорности и енергије да испољимо“, рекао је он.

Он оцењује да се ствара атмосфера као да постоје само београдски избори иако на предстојеће изборе излази цела Војводина, односно 44 општине и пита да ли треба прећутати Ниш, Чачак, Ужице, Ваљево, да ли две трећине Србије да ли треба да се лишимо тога.

„Треба да изађемо и направимо резултат и да наставимо борбу. Свестан сам да је градоначелник Београда трећа личност у држави, али не може београдска тема да баци у сенку друге градове. У Новом Саду, који је пред падом, можемо да победимо. Такође, не можемо оставити на цедилу две трећине Србије и 82 општине. На нама је да се боримо на утемељен и институционалан начин“, нагласио је Новаковић.

Новаковић додаје да је формиран изборни штаб, договорен је слоган, порука и тема и раде се све изборне радње и у току је припрема да се озбиљно изађе на изборе.

„Вучићу не верујем ништа али верујем да ако га притиснемо да мора да попусти. Не очекујем од њих да буду реформатори. Држаће власт и борити се до последњег тренутка, али и ми морамо да покажемо истрајност и да их притиснемо. Не треба се одрећи ни улице ни протеста, али желим да користим и капацитет институције“, казао је он.

На питање у каквим је односима са онима који не излазе на изборе 2. јуна, он истиче да су односи коректни и додаје да сви имају најбољу намеру, а да је у питању само аналитичко разилажење, као и да пут према победи може да се оствари на различите начине.

„За њих је у овом тренутку то бојкот, а за нас борба. Полазишта су нам различита, али имамо исти циљ. То ћемо лако решити, битан је циљ“, рекао је Новаковић и додао да би успех у Новом Саду био улазак у парламент и резултат око 30 посто.