Радовановић: Затајили смо као друштво, насиље коме сведочимо све бруталније

Постали смо друштво у коме се пропагира насиље и које подсећа на буре барута које свакога момента може да експлодира, рекла је данас за телевизију Н1 потпредседница Народног покрета Србије (НПС) и народна посланица Славица Радовановић.

,,На сваком кораку смо сведоци насиља. Затајили смо као породица и као друштво у образовном систему. Овде се ради о колективном кашњењу и занемарености толеранције и васпитања. Насиље је постало доминантан вид понашања и кад год се насиље догодило не прича се након тога шта је систем предузео”, додала је она.

Према њеним речима, свако насиље и оно са најтрагичнијом последицом постане вест која је актуелна неколико дана и одмах се скреће пажња са тога и велича шта је урадио председник, као да никада пре нико није и после њега нико неће волети Србију.

,,Сви заједно треба да бранимо Србију и да се потрудимо да створимо боље и лепше друштво без насиља које је све бруталније. Крајње је време да нешто предузмемо. Све мање се осећам безбедно због нервозе коју примећујем на улицама. Рад полиције у заједници треба да постане приоритет и да сваки кварт има свог полицајца коме сваки грађанин може увек да се обрати”, казала је она.

Радовановић објашњава да професионалци полицајци излазе са обука спремни да служе грађанима, али и да је политика толико ушла у све поре друштва да диригује и полицијом, па тако сваки министар полиције свој долазак на чело министарства прилагођава себи и људима које доводи и који су лојални политици.

Говорећи о случају убиства Ђорђа Мијатовића у Београду, Радовановић истиче да смо сведоци непотребног тренда од како је СНС на власти да министри и политички постављене личности веома исхитрено и брзоплето дају изјаве и пре него што се оконча полицијска истрага и пронађу лица која су извршила кривично дело.

,,24 сата после таквог догађаја када нисмо имали ни снимак ни осумњичене, није добро давати изјаве. Није ни на једном министру да даје овакве изјаве. За то се сазивају конференције за новинаре где управа задужена за случај и тужилаштво дају објашњења грађанима”, објаснила је она.

Она каже да у оваквим ситуацијама некада завлада и страх код починилаца дела, можда чак и брига како ће се према њима поступати и није неуобичајено да преко некога поруче да ће се предати јер желе да избегну неки облик поступања према њима.

Када је у питању начелник ПУ Београд Веселин Милић, она истиче да је у питању каријерни и школовани полицајац који доноси политичке одлуке и близак је владајућој странци која увек може да рачуна на њега.

,,Одликован је након годину дана од трагедије у Рибникару. Медаља је одраз подршке и захвалности које је давао тадашњем министру полиције Братиславу Гашићу. Када је на челу МУП био Ивица Дачић министарство је функционисало на прави начин. Он је поштовао струку и имао емпатију према полицији. Није се толико мешала политика. Ипак од тада је прошло скоро 11 година. Надам се да ће бити стари Дачић који ће се бавити грађанима и да ће полиција имати свој углед”, закључила је она.