Радовановић: Најоштрије казнити починиоце кривичних дела у којима су оштећена деца

Нестанци деце дешавају се свакодневно, ниједна породица и друштво нису заштићени од оваквих догађаја и на том проблему је потребно радити на свим нивоима друштва, рекла је данас потпредседница Народног покрета Србије (НПС) и народна посланица Славица Радовановић поводом Међународног дана нестале деце.

,,НПС најоштрије осуђује сваки вид злостављања, занемаривања и искоришћавања деце и пружа подршку свим органима и организацијама које се залажу за бољи положај деце, као и за најоштрије казне за оне који почине било које кривично дело у којима су оштећена деца. Зато се залажемо да сва деца имају исте услове за живот, школовање и да више ниједно дете не буде жртва отмице, нестанка и свих видова злостављања и кривичних дела”, додала је она.

Радовановић наглашава да је Међународни дан нестале деце, 25. мај дан када се људи широм света присећају нестале деце која су пронађена и враћена кући и својим породицама, али се сећају и оне деце која су била жртве отмице или неког кривичног дела.

,,Најважнија ствар, када су у питању нестала деца је и улагање напора и труда да се пронађу сва она деца која се још увек воде као нестала. Веома је важна едукација родитеља и деце, стручних радника – социјалних радника, наставника, психолога и педагога, али је важна и укљученост и сарадња како невладиних организација тако и владиних, јер су нестанци деце заједничка одговорност”, казала је она.

Према њеним речима, деца која нестану спадају у високо ризичну групу којој прети опасност да буду злостављана, отета или експлоатисана најчешће као радна снага или у сврху проституције и зато је веома важно скренути пажњу јавности на то да се нестанци дешавају.

,,Овај дан је посвећен подизању свести о проблему нестале деце, пружању наде породицама погођеним тим трагедијама, али и слављењу оних који су пронађени. Данашњи датум обележавају различите културе и организације широм света, уједињене у заједничкој мисији да врате несталу децу кући”, истакла је Радовановић.