Радовановић: Крајње је време да се Србија освести, а полицији дозволи да ради свој посао

Да је полицији дозвољено да професионално ради свој посао и да се политика не меша толико у истраге за које процени да су важне и могу донети неки поен, сигурно не бисмо имали случајеве као што је убиство мале Данке Илић и певачице Јелене Марјановић, рекла је данас за телевизију Нова потпредседница Народног покрета Србије (НПС) и народна посланица Славица Радовановић.

Радовановић истиче да је на челу тадашњег Министарства унутрашњих послова био  министар који је иза себе имао низ афера и који је исхитрено и непрофесионално изашао у медије и говорио о детаљима и уместо да сноси последице и одговорност, он прелази у ново министарство којем је већ нанео штету.

,,Цео случај нестанка мале Данке је специфичан. Прво јер је нестало тако мало дете, место где је нестала, сам амбијент нестанка и више него исхитрене информације председника државе, тадашњег министра унутрашњих послова, па чак и начелника УКП. Председник је сам квалификовао кривично дело па смо на конференцији за новинаре до детаља слушали цео след догађаја од стране министра и на крају начелник је етикетирао ко су лица која су извршила кривично дело, притом вређајући припаднике националних мањина”, додала је она.

Према њеним речима, не може се рећи ко је у овом случају заказао, али да је пронађено тело и да су ДНК анализе потврдиле да се ради о телу мале Данке, људи који су осумњичени могли би да добију 20 година затвора, а на прикупљању материјалних доказа сада лежи сва снага подизања оптужнице, даљег вођења поступка, коначне квалификације кривичног дела и пресуде.

,,Сматрам да је требала да постоји много већа сарадња полиције и тужилаштва, па можда чак и медија када је у питању пласирање информација. Контрапродуктивно је да се одмах одређена лица означе као починиоци кривичног дела, а ради се о предистражном поступку у коме се прикупљају докази. Имамо јако пуно нелогичности и у ћорсокаку смо”, казала је она.

Она оцењује да су опречне информације о случају дошле нз потребе појединих људи да оправдају своје именовање на одређене функције, јер је у једном моменту постојао велики притисак јавности, и додаје да је Интерпол направио велики пропуст због обустављања потернице.

Када је у питању насилна смрт брата једног од осумњичених, она истиче да је то компромитовало и ставило у други план случај нестанка девојчице, јер се аутоматски читаво интересовање јавности усмерило на то како је могло да дође до смрти особе која је осумњичена и то у полицијској станици.

,,То је за осуду и покретање дисциплинске одговорности против полицијских службеника који су примењивали силу од које је лице преминуло. Поражавајуће је за МУП поверење које грађани имају у њега, а све га је мање. Крајње је време да се Србија освести и да професионалци, не само у полицији, раде свој посао, као и да се све институције ослободе оволиког утицаја политике”, закључила је она.