Правни тим Србије против насиља: 30 одсто фантомских бирача гласало на изборима

Правни тим коалиције „Србија против насиља” (СПН) утврдио је да је 30 одсто фантомским бирача, за које су нам грађани пријавили да не живе на адресама где су им стигли листићи, гласало на изборима 17. децембра, рекао је данас члан РИК-а и професор Правног факултета Танасије Маринковић.

Како је објаснио Маринковић, реч је само о онима чији су гласачки листићи примећени од стране грађана на адресама где не живи нико под тим именом, те је због тога потребна свеобухватна истрага о правој размери гласања фантомских бирача.


„То рађа озбиљну сумњу о уређености бирачких спискова, а самим тим и законитост и легитимност читавог избрног процеса”, изјавио је Маринковић.

Он је додао да у уређење изборног процеса морају да се укључе државне институције попут Министарства за државну управу и локалну самоуправу, Министарства унутрашњих послова и нарочито Јавно тужилаштво и судови Србије.

Маринковић је посетио да су чланови РИК-а на дан избора били у Арени која је била сабирни центар за фантомске бираче из БиХ.

„Да не буде забуне, овде није реч ни о каквој дискриминацији према нашим држављанима који живе у БиХ. Ми смо отворили 18 бирачких места у БиХ и лица са држављанствима Србије и БиХ су остварили своје бирачко право за парламентарне изборе у Србији. Међутим, само ми који имамо пребивалиште у Београду можемо да гласамо на локалним изборима, ми смо суверени у Београду као што су они суверени у Бањој Луци и другим градовима”, објаснио је Маринковић.

Он је позвао грађане да наставе да шаљу инфорамације о могућим фантомским листићима.
Чланица ГИК-а и правница Софија Мандић истакла је да проблем са бирачким списковима превазилази само изнесене наводе и да је немогуће знати само на основу узорка колика је размера могуће изборне крађе, као и да је време да се позове и Тужилаштво за организовани криминал.

„Потпуно је јасно да се ради о једној организованој криминалној групи која је на више нивоа, од овера у општинама, преко састављања бирачког списка, преко потенцијалног дељења лажних личних карти, до довожења тих фантомских бирача, довела до нерегларности огромних размера. Зато молим господина Ненадића да нам каже да ли ће тужилаштво урадити”, рекла је Мандић.

Она је навела да је неопходно уључење институција у истрагу јер правни тим СПН ради само на узорку, те не може да сагледа у којој мери је било фантомских бирача.

Маринковић је најавио да ће се правни тим СПН обратити јавности опет касније са новим налазима.