Покрет жена НПС: Власт да преузме одговорност за раст породичног насиља

Поводом двоструког фемицида који се догодио у Беочину Покрет жена Народног покрета Србије (НПС), по ко зна који пут апелује и позива институције да преузму одговорност како нам се овакви догађаји не би дешавали.

Насиље у породици, као и насиље у друштву је у сталном порасту, на шта су посланици НПС указивали више пута у Народној скупштини и тражили личну одговорност су заказали у својим институцијама задужених за поступање у случајевима насиља у породици.

Указивали смо да институције поводом злочина над женама које су раније пријављивале насиље нису објасниле шта се заправо догодило, где су начињени пропусти, ко је одговоран и шта ће предузимати како се фемициди не би понављали.


Ћутањем су довели до ситуације да жртве губе поверење у институције, због чега не пријављују насиље, а насилници постају све бројнији.

Колико још жена треба да буде убијено да би власт схватила озбиљност овог проблема и почела да предузима обавезе из својих надлежности.

НПС је предлагао амандмане и конкретне предлоге како унапредити поступање институција, како ојачати и оснажити жртве да изађу из насилног односа и шта надлежне институције треба да предузимају како би спречиле овакве трагичне догађаје.

Нажалост, ниједан наш предлог у Скупштини није наишао на подршку и разумевање посланика владајуће већине, што говори да им ова тема није приоритет, осим када се догоди трагедија попут оне у Беочину.

Тада Александар Вучић даје празна обећања да ће држава предузети све да заштити жртве насиља у породици и најоштрије казнити починиоце.

НПС неће одустати од залагања да заштита жртава од свих облика насиља буду приоритет, све док ова тема не добије значај какав треба да има друштво које брине о својим грађанима.