Ивана Роквић: Да режим подржава уметност Београдска филхармонија би имала концертну дворану

Да актуелни режим подржава уметност, Београдска филхармонија би имала своју концертну дворану, а не би већ 12 година урушавали културу и промовисали шунд и кич, рекла је данас народна посланица и потпредседница Народног покрета Србије (НПС) Ивана Роквић.
„Србија има богату културу стару вековима, а она се свесно урушава већ дуги низ година кроз промоцију кича и шунда, док су издвојена средства за културу далеко мања од осталих земаља у региону и Европи”, навела је Роквић.

Она је навела да се данас кроз популарну музику афирмише социјална патологија – проституција, наркоманија и криминал, што озбиљно утиче на обликовање друштвених образаца понашања и целокупну културу нације.

„Док се фолк певачицама опрашта дуг или им се додељује Златна медаља за заслуге, прва виолина Београдске филхармоније носи исту концертну униформу већ десет година”, указала је Роквић.

Овакав однос према културним институцијама, како је оценила Роквић, уз финансијску подршку медијима као што су Пинк, Информер и Српски телеграф јасно показује државни приступ националним културним вредностима.

„Уместо неговања културних вредности, оне су обезвређене последњих десет година, па су наши музички уметници најмање плаћени у региону, иако су позиционирани као најбољи”, напоменула је Роквић.

Она је изјавила да министарка културе Маја Гојковић, судећи по њеним потезима, жели да обесмисли очување културног идентитета.

„Гојковић очигледно покушава да маргинализује егзистенцијалне проблеме наших најбољих музичких уметника сводећи их на политиканство“, предочила је Роквић.

Како је упозорила, однос Владе према култури и уметности мора се променити, јер ћемо у супротном изгубити културни идентитет који је један од основних стубова друштва.

„Драги Филхармоничари, надам се да ће ове речи дочарати шта за нас значи слушање ваше ванвременске уметности. Сигурна сам да Министарство културе чује, али очигледно бира да вас игнорише“, казала је Роквић.

Народни покрет Србије ће захтевати одговорност од Маје Гојковић и Ане Брнабић које су одлучивале о култури јер су, како је рекла Роквић, њихови поступци довели друштво до распада културе.

„Уметност и културу не могу развијати они који је не разумеју”, закључила је Роквић.