НПС Београд: Забрињавајућа учесталост инцидената на београдском аеродрому

Градски одбор Народног покрета Србије Београд позива надлежне институција да утврде одговорност за недавни тежак инцидент на аеродрому „Никола Тесла“ и да почну да раде на превенцији незгода, уместо што се само санирају последице.

Подсећамо да се на београдском аеродрому, који је под тајним необјављеним Уговором са концесионаром „VINCI Airports“, сваког месеца дешавају инциденти везани за нормално пословање.

Честе грешке на аеродрому „Никола Тесла” су недопустиве за међународни аеродром, од проблема са снегом, губитком струје без резервног напајања, грешком са путницима који су из транзита доспели у погрешну зону на лету из Скопља у јануару, проблем са одлеђивањем 8. јануара при мањем мразу који је изазвао велика кашњења, па преко прокишњавања зграде при мањим падавинама, или случаја када је радник пресекао електрични кабл при обнови писте.

У саопштењу Центра за истраживање несрећа у саобраћају је истакнуто да је поменути инцидент озбиљна незгода у којој је била угрожена безбедност и путника и грађана Београда.

Зато инсистирамо на спровођењу детаљне истраге и преузимању одговорности надлежних, али и на спровођење мера које ће спречити даље угрожавање путника и грађана у будућности.

Такође инсистирамо на јавном објављивању резултата истраге и праћењу даљег тока законских процедура, узимајући у обзир манир актуелне власти да овакве ситуације медијски заташкава.