Павловић: У Београду нe постоји јавни интерес, новац се пере на сваком кораку

Корупција нагриза Београд и београдски буџет од 2014. године од када је Српска напредна странка преузела вођење града, под плаштом лажног патриотизма и лажних обећања, рекао је данас на конференцији за медије коалиције ,,Бирамо Београд” потпредседник Народног покрета Србије (НПС) и кандидат за заменика градоначелника коалиције „Бирамо Београд“ Милош Павловић.

,,Обећавали су спуштање Београда на реке, укидање Бус плуса, хлеб за три динара, 380 евра по метру квадратном за куповину стана. После 10 година видимо да ништа није испуњено, а добили смо само криминал и корупцију. Све је почело са фамозним пројектом Београд на води, када је државно и градско земљиште у вредности од преко милијарду евра поклоњено приватном инвеститору, под изговором јавног интереса”, додао је он.

Он истиче да је свима јасно да јавни интерес не постоји, када су у питању приватне инвестиције и станоградња и додаје да је земљиште, које толико вреди, према званичним подацима из завршног рачуна фирме Београд на води, донело је Београду и Србији само три милиона евра.

,,Београд је у последњих 10 година постао центар Европе за прање новца. Преплављени смо коцкарницама и слот клубовима преко којих се новац пере и користи за куповину државне и градске имовине која је продата у бесцење. Београђанка је продата је за 570 евра по метру квадратном, Сава Центар за 270 евра по метру квадратном, а 20.000 хектара ПКБ за 105 милиона евра, док се у Београду на води станови продају за више од 5.000 евра по метру квадратном”, рекао је Павловић.

Павловић наглашава да је изградња фонтане на Славији коштала 1,8 милиона евра, као и да су сви тендери намештени и подсећа на набавку џипова за Комуналну полицију, набавку трамваја и аутобуса на гас чији је рок испоруке био две недеље, што значи да за набавку 100 аутобуса мора постојати произвођач који их има на лагеру и за кога је тендер расписан.

,,Београд, чији је буџет 174 милијарде евра, дошао је у ситуацију да се пре две недеље, због банкрота, задужи за 26 милиона евра. Све је то последица намештених тендера и њихових послова и Београђани све то плаћају. У Београду данас немамо капиталне инвестиције, јавни превоз је у колапсу, а саобраћајнице у катастрофалном стању”, додао је Павловић.

Према његовим речима, не постоји ни уредно снабдевање водом и канализација у свим општинама, а Београд је постао и најзагађенија престоница Европе и међу три најзагађенија главна града у свету.

,,То морамо да променимо, тако што ћемо променити власт. У последњих 10 година три доктора су водила Београд, од којих је само један био прави. Крајње је време да заборавимо разлике међу нама. 2. јун је дан који треба да донесе победу Београду. Позивам Београђане да одвоје пола сата, изађу на изборе и заокруже број 6”, поручио је он.

Кандидат за градоначелника Београда испред коалиције “Бирамо Београд” Добрица Веселиновић истиче да све што недостаје Београђанима и не функционише у главном граду, последица је тендерске корупције која га је обавила.

,,Нема довољно вртића, јер је новац пресипа у приватне џепове. Проблем јавног превоза није решен, јер се тендери намештају приватним превозницима који на тај начин много зарађују. Проблем загађења се не решава због прављења бесмислених пројеката, улице се реконструишу по сто пута. Имамо безброј примера”, рекао је он.

Он наглашава да је отварање и ревизија свих штетних уговора једна од првих ствари у програму коалиције ,,Бирамо Београд” и покретање тужби и процеса пред домаћим и страним судовима, како би се коначно одговорни за ситуацију у граду процесуирали.

,,Боримо се сваког дана и наша борба неће престати 2. јуна. позивам Београђане да ли желе овакву ситуацију у граду и у наредном периоду, да ли желе да им председници општина и одборници буду људи који се сакривају иза плаката Александра Вучића или желе да изаберу људе који се боре за јавни интерес и који ће служити, управљати и говорити у њихово име”, закључио је он.