Новаковић: У Новом Саду играмо на победу, направили смо најширу опозициону коалицију 

Никада као у овој кампањи власт није направила толико политичких марифетлука само како би временски прогутали кампању и скренули пажњу са избора, рекао је данас за телевизију Нова потпредседник Народног покрета Србије (НПС) и народни посланик Борислав Новаковић.

,,Власт је намерно враћала, а некада и обарала листе, како би се поново сакупљали потписи. Користили су све формалне цаке да би нам прогутали време. Грешке су постојале, али нису биле капиталне. Српска напредна страна је желела представу. Људи су приказивани као политичке и правне аналфабете, а то нису. Урадили су све само на њихову корист и како би нам украли време”, казао је он.

Говорећи о данашњем митингу Српске напредне странке и Александра Вучића у Новом Саду, он истиче да ако падне Нови Сад пао је и премијер Милош Вучевић, који је из тог града и додаје да ће његов ауторитет бити руиниран, као и да је Вучић данас одржао митинг у корист опозиције.

,,Људи виде гомиле аутобуса и аутомобила из свих крајева Србије, виде како се демонстрира сила и то их иритира. Чак и у овим околностима има смисла играти и може се победити чак иако су услови игре неравноправни”, рекао је Новаковић.

Новаковић оцењује да је кампања власти почела оног тренутка када је Шапић рекао да треба преселити Тита из Куће цвећа у Кумровец, као да то има било какве везе са локалним изборима у Београду.

,,Када је у питању предизборна кампања, која треба да буде прича о локалним темама и полагању рачуна о томе како су управљали државом последњих 12 година, власт подиже цео процес на геополитички ниво, ко је патриота, а ко није. Све време док траје кампања наметаће теме које немају везе са локалом, већ оне у којима су главне демагогија и популизам, а не нешто мерљиво”, оценио је он.

Говорећи о бојкоту избора он наглашава да се све свело на Београд и да ли изаћи или не на изборе у Београду, као да не постоје други делови Србије који су исто тако важни као и престоница Србије.

,,Две трећине Србије излази на изборе 2. јуна и поставља се елементарно питање да ли ће грађани имати парламенте који одражавају политичко расположење или не, да ли ће имати своје представнике или не и да ли ће нам се политички живот одвијати искључиво на улицама или ћемо имати нормалну ситуацију”, додао је он.

Он истиче да је тема Београда убила политички процес, као и да се све време фокусира престоница као да не постоје друге, изузетно важне средине широм Србије и дадаје да  постоји шанса да се победи у Београду, иако није велика и да једино у синергији свих организација које излазе на изборе има шансе да се оствари добар резултат.

,,Уважавам да је питање ко ће победити у Београду изузетно важно, али је дубоко погрешно што се цела расправа свела на Београд, јер имамо реалне шансе за победу и у Новом Саду и у Нишу. Два месеца причамо о условима који би изборе учинили равноправним. Не причамо о току кампање, већ са политичким ретровизором говоримо шта је остало иза нас”, рекао је он.

Новаковић оцењује да је Зоран Ђинђић размишљао на тај начин никада не би окупио ДОС и Милошевић би остао на власти и додаје да би неко победио мора да има победнички менталитет, као и да се сви тренутно дефанзивно баве условима под којима треба или не изаћи на изборе, а таква расправа убија сваки дух, не само победнички.

Према његовим речима, у Новом Саду је направљена најшира могућа коалиција која делује као тим и додаје да део проблема на српској политичкој сцени настаје јер се покушава инаугурација хијерархијског и пирамидалног начина одлучивања и поступања.

,,Ако то избегнемо имамо шансе да урадимо оно што је Ђинђић урадио 2000. године, да окупимо најшири круг. Ако уведемо хијерархијски елемент никада се нећемо окупити. У многим срединама је победа пристојан резултат, а не само формирање власти. У Новом Саду играмо на победу. Да би укупан опозициони потенцијал дошао до изражаја морамо имати политичку културу која није хијерархијска”, додао је он.