Мирослав Алексић: Заклетву смо положили пред грађанима Србије, а не уз лопове који су узурпирали њихову вољу


Нисам срећан што сам као народни посланик полагао заклетву у холу, али сам имао обавезу да не полажем заклетву са људима који се ту налазе на основу покрадених гласова, рекао је народни посланик и председник Народног покрета Србије Мирослав Алексић за телевизију Инсајдер.

„У земљи разорених институција се морате борити свим расположивим средствима, да нас нема у парламенту, та седница не би била прекинута“, изјавио је Алексић.

Он је напоменуо да је режиму сметало да се говори о резолуцији Европског парламента и крађи избора.

„Не може се очекивати да уђемо у Скупштину и да се правимо као да је све нормално, као да су избори прошли у фер и демократској атмосфери. Ту врсту легитимитета им нећемо дати и инсистираћемо на поништавању избора“, најавио је Алексић.

Он је подсетио да је позиција освојила најбољи изборни резултат од 2012. године, као и да је те године Српска напредна странка такође освојила 24 одсто гласова.

„Не можемо да пропустимо ни једну прилику да се обрачунамо са њима, стављајући јасно до знања да парламент нема легитимитет, да су они узурпатори власти и да крше Устав који говори о томе да грађани суверенитет предају власти слободном вољом, а овде нема говора о слободним изборима“, навео је Алексић.

Они морају да пониште и понове изборе, а не да игноришу нас који представљамо заједно са коалицијом НАДА преко милион грађана Србије.

„Ми више и нисмо држава, већ олупина од државе. Суочавамо се са великим изазовом као друштво, Србија из дана у дан губи територију, национални идентитет, задужује се, нестају институције, све смо даље од ЕУ и све због тога што једна група узурпатора, манипулатора и шибицара преузела власт“, предочио је Алексић.

Он је указао да нико не сагледава околности у којима се налази опозиција.

„Не знам шта бих још могао да урадим са мојим колегама осим да узмем канту бензина и да се спалим испред Скупштине. На свим протестима смо свуда, од Пирота до суботице где грађанима треба подршка ми смо ту, говоримо о стварима о којима би требало да говоре институције. Ја и моје колеге улазимо у страшне случајеве где доказујемо крађу, криминал, корупцију, гурамо главу у торбу, шта би више ми требало да радимо?“, упитао је Алексић.

Имамо власт која распродаје националне интересе, грађане и територију само да би, како је навео Алексић, купили подршку и опстали на власти.

Горе а је ситуација за опозицију него за време Милошевића, тада је цео свет био на њиховој страни, а сада, због неких њихових геополитичких интереса подржавају Вучића и не хају превише што у Србији нема демократије, они ту не живе“, нагласио је Алексић.

Он је додао да грађани Србије зато морају сами да се изборе за своја права и демократију, али да треба и да теже ка уређеним државама.

Тензију и агресију у друштву ствара режим Александра Вучића, навео је Алексић и упозорио да је то балон који ће једном да пукне.

„Имали смо трагедије које нису опаметиле друштво, деца су убила децу и шта смо из тога извукли као закључак? Ево шта се догодило са пресудом за Славка Ћурувију, не знамо шта се догодило са Владимиром Цвијаном, са Оливером Ивановићем и Стаником Глигоријевић, власт све затрпава и институције спавају“, подсетио је Алексић.

Европа мора да покаже одлучност у питању крађе избора, навео је Алексић, уколико жели да поврати степен подршке који је некад имала у Србији. „Ствара се утисак да нама Европа само нешто тражи, да ми треба да то испуњавамо и наша власт то тако представља јер њима не одговара уређено друштво“, указао је Алексић.

Он је додао да режиму не одговара владавина права и институција, већ анархија.
„У таквој ситуацији, ако Европа заиста жели Србију као централну земљу Балкана да буде уређено друштво, мора да покаже на делу да је спремна да иде до краја“, подвукао је Алексић.

Он је прокоментарисао вест да је враћен комби са новцем који је Народна банка Србије послала на Косово и Метохију. „То је све представа за сироте људе који су доле остали, чињеница је да је политика Александра Вучића довела до потпуног развлашћивања државе на КиМ“, рекао је Алексић.

Он је напоменуо да је могуће решити питања корупције, здравства и пољопривреде, али да је непоправљива штета када се предају територија и природна богатства.

Говорећи о критикама које је упутио Кристоферу Хилу и осталим амбасадорима у Србији, Алексић је напоменуо да од њих очекује да поштују иста правила која поштују у својим земљама.

„Ако амбасадор Хил каже да се радује сарадњи са новом Владом која је настала на основу узурпиране воље грађана, ми немамо право да само спустимо главу због људи који су нам дали свој глас“, предочио је Алексић.

Он је додао да никад неће ћутати када неко ради против интересе српског народа, ко год то био.
„То је стил Александра Вучића да једно прича у медијима, друго на састанцима и треће својим људима, просто човек је манипулатор и ја желим да се у Србију врати искреност“, рекао је Алексић.