Мирослав Алексић: Власт не схвата да пољопривреда није трошак, већ инвестиција

Пољопривредници су на улицама јер не могу да буду конкурентни са произвођачима из Европе где се инвестирају значајна средства у пољопривреду, а наша власт не схвата да то није трошак, већ инвестиција, рекао је данас председник Народног покрета Србије и један од носилаца листе „Србија против” насиља Мирослав Алексић у разговору са грађанима у Панчеву.

„Никад није држава имала гори однос према пољопривреди него што је то случај у последњих 10 година, пољопривреда је девастирана и то сви пољопривредници осећају на својој кожи”, изјавио је Алексић.

Он је подсетио да је актуелни режим на почетку своје власти обећавао раст удела буџета који се издваја за пољопривреду за један процентни поен годишње, те да би данас укупно издвајање било 15 одсто, а да је ипак само пет.

„Милион и по људи у Србији данас живи од пољопривреде, а верујем да свако мало породично газдинство може да буде породична фирма. Ни млади не би напуштали села када би могли да живе од таквог породичног посла”, истакао је Алексић

Он је навео да српски пољопривредници плаћају најскупље дизел гориво у Европи и да је Србија, уместо да производи довољно за своје потребе и да остварује профит на извозу пољопривредних производа, постала зависна од увоза хране.

„Ја се бавим пољопривредном, знам све проблеме с којим се суочавају пољопривредници у Србији, а они треба да буду свесни да, без обзира да ли ће им Влада обећати испуњење захтева да би склонили тракторе са улица, 11 година су имали да ураде нешто добро, нису урадили ништа, ова власт не може да помогне српском сељаку, то ће урадити нека друга, одговорнија власт”, казао је Алексић.

Он је најавио да Србију чекау свеобухватне реформе пољопривреде ако 17. децембра дође до промене власти, а пре свега повећање издвајање из буџета за пољопривреду на најмање 10 одсто, укидање акцизе за дизел гориво за пољопривреднике и поевћање по хектару на 300 евра.

Корупција је велики проблем у пољопривредни, истакао је Алексић, као и да се субвенције деле по партијској линији.

„Ми смо земља која је дозволила да се затвори ИМТ и да сада власт даје субвеније за увоз кинеских и индијских трактора, уместо да субвенционишу нашу производњу”, додао је Алексић.

Он jе истакао да пољпривреда, уз информационе технологије и енергетику, може бити један од покретача привреде Србије.