Мирослав Алексић: Тужилаштво да утврди наводе и веродостојност писма Аце Папића о томе како Вучић гради путеве

Позивам тужилаштво и надлежне институције да провере наводе и утврде веродостојност писма власника таблоида „Објектив” Аце Папића упућено председнику Александру Вучићу у којем пише да је тржишна вредност дела земљаних радова на деоници Рума-Шабац-Лозница од 50 милиона евра увећана фиктивно на 75 милиона евра по договору Александра Вучића и Звонка Веселиновића, рекао је председник Народног покрета Србије и један од носилаца листе
Србија против насиља Мирослав Алексић.

„Ово је нешто што заслужује велику пажњу и одговор надлежних институција. Господо из тужилаштва, покажите да ли постоји неко у тужилаштву сме да спроведе истрагу и да ли је ово начин на који се спроводе инфраструктурни пројекти у Србији и да ли зато данас србија дугује 36 милијарди евра, пошто је највећи део тога отишао на путни инфраструктуру“, позвао је Алексић.

Он је истакао да је данас Синиша Мали у прорежимским таблоидима најавио изградњу нових 318 километара путева и упитао да ли грађани Србије могу да очекују да се настави пљачка ако се настави ова власт после 17. децембра.

„Позивам грађане Србије да у овом тренутку схвате значај избора, да имамо прилику да се обрачунамо са корумпираном, криминализованом и насилничком влашћу која 11 година разара друштво и институције“, изјавио је Алексић.

Он је додао да 17. децембра грађани гласају за нормалну Србију која неће пљачкати своје грађане и у којој неће наша деца враћати кредите којима се власт задужује.

Како је наведено у Папићевом писму, тај „вишак” од 25 милиона евра је требало да буде подељен тако што би СНС добио 10, а Веселиновић и остали подизвођачи 15 милиона евра.
Проблем са овим „пословањем” је настао кад је Веселиновић оптужио Папића да краде новац за себе, због чега Папић пише писмо Вучићу како би објаснио да није узео новац за себе, већ само за СНС.

Наиме, у писму Папић објашњава да је делао као посредник за новац који азербејџанска фирма извођач радова на деоници Азвирт даје СНС-у. Да би био сигуран да ће новац доћи до странке, Папић је тражио Веселиновићу гаранцију.

„Тражио сам од Звонка доказ да ће новац завршити у странци на шта је он позвао Синишу Малог и пустио га на спикерфон. Синиша је све потврдио и рекао да је све у договору са Вама”, написао је Папић у писму Вучићу.

Он даље објашњава да је требало да четири фирме (Raketa, CLC group. Product Engenering, Savičić) раде земљане радове на деоници и насипу у висини од пет милиона кубика, чија је тржишна вредност 50 милиона евра.

„То су тржишне цене, за које је договорено да се увећају на 75 милиона евра, од тих 25 милиона евра, 10 милиона је требало да иде за странку, 15 милиона за Звонка, мене и подизвођаче”, објаснио је Папић.

До тренутка када је послато писмо, како је навео Папић, потписано је 50 одсто договорене количине. За ову тврдњу је Папић и послао штампани принтскрин преписке са Синишом Малим, као и преписку са Веселиновићем.

„Ракета – два уговора укупне вредности (са увећањем) 22,5 милиона евра, од тога, реална вредност уговора је 15 милиона. Ракета је наплатила аванс од 3 милиона евра, од чега милион на Product Engenering. Од тог милиона, 200.00 је отишло Синиши, 200.000 на трошкове, а ја сам узео 600.000 евра. CLC – уговор укупне вредности (са увећањем) 17 милиона. Од тога, реална вредност је у 11 милиона евра”, навео је Папић у писму.

Он је даље у писму навео да је, због притисака претходних приватних дугова и дугова његовог листа Објектив, замолио Мурата Туркоглуа (власник фирме Азвирт из Азербејџана) да му да послове на деоници који су за њега приватно.

Папић је тако повукао авансе од 3,9 милиона евра, због чега је, како је навео, Веселиновићев сарадник Александар Шуњеварић почео да га назива преварантом који не поштује договоре.

„Затим су ми поручили преко Шуњеварића да ће, уколико се ‘у року од одмах’ не потпишу остали уговори, Синиша отићи код амбасадора Азербејџана и рећи свашта за Мурата, а да ће га СБПОК ухапсити”, написао је Папић.

Он наводи да му је, упркос тој претњи, понуђен нови посреднички задатак да организује испоруку 500.000 евра у Истанбул власнику Азвирта Камилу Алијеву, који је он одбио.
„Експлицитно одбијам сваки наставак сарадње са Звонком. У међувремену, Синиша зове Мурата да се виде. Тај део већ знате”, навео је Папић.

Он даље у писму препричава да се Синиша Мали састао са Муратом Туркоглуом, који му је наводно потврдио Папићеву причу.

На то је Мали одговорио Мурату да га је Папић све слагао и запретио му да ће имати законских проблема ако буде наставио да комуницира с њим.

„Сума сумарум, мој шефе, остао сам дужан 1,9 милиона евра за хипотеку на кућу, дугујем и поменути аванс од 3,9 милиона евра Мурату, Објектив се за последња три месеца задужио, Принт је пропао… Најгоре од свега, Ви сте љути на мене. Сви су узели паре. Ја остао у дуговима и испао лопов и преварант. Мени ништа не треба. Ни паре, ни послови. Једино што желим је да знате истину”, написао је у писму Папић председнику Вучићу.

У једном делу писма, Папић такође наводи да је у периоду од 2018. до средине 2019. године Мурат Туркоглу дао “на руке” осам милиона евра Дмитру Ђуровићу, а он Небојши Стефановићу.