Мирослав Алексић за Нову: Сви се спремају за пролећне изборе у Београду

Miroslav Aleksić

Сад се сви већ припремају за пролећне локалне изборе и београдске изборе, рекао председник Народног покрета Србије и један од носилаца листе Србија против насиља (СПН) за лист Нова.

Алексић је оценио да је Несторовићево „наводно одбијање” да направи власт у Београду са СНС и СПС заправо Вучићево покриће за нове изборе у престоници.

„Изговор ће му бити не то што је ухваћен у изборној крађи, већ то да нема већине. Притом, да искористи Несторовића као опозицију још један круг и покуша да још једном обмане грађане да се ради о опозиционом кандидату”, истакао је Алексић.

Жалбу Уставном суду СПН је поднела поштом како би се избегла процедуралну замку која је спремљена антидатирањем Службеног гласника, објаснио је Алексић.

„Апсолутно је јасно да имамо посла са људима који су шибицари и велики преваранти. Да смо држава, вероватно би тужилаштво већ дало налог за хапшење људи из Службеног гласника, а пре тога и у МУП-у и Министарству државне управe и локалне самоуправе”, изјавио је Алексић.

„Што се тиче СПН, ми тежимо држави у којој ће функционисати институције и не можемо да пређемо преко тога, иако смо свесни да су у оковима режима”, истакао је Алексић.

Говорећи о расправи у Европском парламенту (ЕП) поводом изборне крађе, Алексић је подвукао да ће из ње произаћи резолуција која има велики морално-политички значај и став ЕУ према изборима у Србији.

„У тим дискусијама чак ни Владимир Билчик, који је лобиста Александра Вучића и СНС у ЕП, није могао да се обрати, а да нема критички осврт”, казао је Алексић.

Претње које режим упућује посматрачкој мисији ЦРТА се нису раније дешавале, навео је Алексић, а сада се то дешава јер су примећене далеко веће неправилности.

„Ево, ја позивам Вучића да демантује да је на неким адресама пријављено по 20, 50, 200 људи. Нека демантује д један човек није био уписан у седам бирачких спискова”, рекао је Алексић.

Он је позвао и да демантује злоупотребу медија са националном покривеношћу и оно о чему је писала новинаркa ЦИНС.

„Па нема демантија, има само радикалских напада, сад су сви на удару, не само ми из опозиције, већ и људи из ЦРТЕ и чланови посматрачке мисије ЕП, њима се сад обраћају на начин на који се иначе обраћају нама”, напоменуо је Алексић.

Он је додао да ће СПН наставити, заједно са Прогласом и студентима, да се бори ван институција и да је већ у припреми следећи протест, као и да се истовремено наставља борба у међународној заједници.