Мирослав Алексић: Резолуција Европског парламента носи велику политичку тежину

Aleksić za Euronews

Иако резолуција Европског парламента није правно обавезујућа, она ће носити политичку тежину и режим више неће моћи да се представља као неко ко је на фер и поштеним изборима добио подршку грађана Србије, рекао је председник Народног покрета Србије и једна од носилаца листе „Србија против насиља” Мирослав Алексић за телевизију РТВ.

„Овде је јасно свима да су избори покрадени и да су они ухваћени, а порука од ЕУ је важна да би сви знали шта се догодило. Ми ћемо као опозиција имати прилику да инсистирамо на реализацији свега онога што се до сада није десило везано за фер и поштене изборе”, изјавио је Алексић.

Не очекујем да неко бије нашу битку, појаснио је Алексић, али очекујем да из ЕУ покажу солидарност.

„Да је нормално, као што није, у Србији би многи већ одговарали за изборну крађу из МУП-а, РИК-а, МДУЛС и свих оних који су у томе учествовали”, напоменуо је Алексић.

Говорећи о спремности коалиције СПН за изборе, Алексић је подвукао да је она могла тек донекле бити свесна обима крађе.

„Пре избора нисмо могли да знамо да је у једној бараци пријављено 100 људи који ту не живе, постоје стотине и хиљаде таквих локација. Поред те миграције бирача, имали смо и клонирање бирача где су исти људи гласали на више гласачких места. Ми немамо отворен бирачки списак пре избора, па да можемо да видимо те ствари, то нису могли да виде ни посматрачи избора ни контролори”, предочио је Алексић.

Он је подсетио да је лично упозоравао на изборну миграцију пре избора и слао захтеве МУП-у за податке о броју људи који су променили пребивалиште, али да на те захтеве никад није добио одговор.

„За колико Александар Вучић губи подршку грађана, за толико повећава крађу. Притисци нису били само у јавном сектору, приватне фирме су такође биле под притиском да натерају своје запослене да гласају за СНС”, казао је Алексић.

Он је подвукао да за оволиком изборном крађом не би посегао неко ко има подршку грађана.

„Зашто би се они бојали дебате са нама, зашто би уцењивали људе, зашто би потплаћивали пензионере и младе људе, зашто би доводили људе из Републике Српске, Црне Горе, Македоније и других градова у Србији, зашто би све то радили ако имају подршку? Па немају је, и зато у Србији нема избора, већ страховитих притисака, уцена и крађе”, рекао је Алексић.

Он је додао да људи морају да буду свесни да није реч само о борби опозиције, већ о борби за изборну вољу и демократију чији су носиоци сви грађани Србије.

„Власт тоне у живом блату и све што ураде све више доказује колики је степен крађе избора. Погледајте синоћ, када се догодило да нестану резултати избора са сајта РИК-а”, указао је Алексић.

Како је навео Алексић, изборни резултат СПН је похвалан, нарочито у условима који су катастрофални.

„Упркос свему, резултат наше коалиције је на нивоу резултата које је остварила СНС 2012. године кад је дошла на власт”, истакао је Алексић.

Он напоменуо да СПН и даље инсистира на поништавању избора и периоду од најмање шест месеци у којем би се уклониле све аномалије и створили услови за понављање избора који су фер и поштени.