Мирослав Алексић: Оливер Ивановић био претња Српској листи на челу са Миланом Радоичићем

Очигледно је да је Оливер Ивановић био претња процесима на северу Косова и Метохије који су се дешавали после његове смрти, а пре свега развлашћивање Србије од стране Српске листе на челу са Миланом Радоичићем, рекао је данас председник Народног покрета Србије и један од носилаца листе Србија против насиља Мирослав Алексић за телевизију Нова.

„Очигледно је да власт жели да сакрије ко су налогодавци убиства Оливера Ивановића, а да није тако, одавно бисмо имали неки епилог. То убиство је један од највећих симбола насиља у Србији, реч је о монструозном чину којем је претходила брутална кампања на телевизијама попут Пинка. То је било политичко убиство”, изјавио је Алексић.

Он је додао да је идеја данашњег протеста да се, пошто се и иначе коалиција бори против насиља, то повеже са годишњицом убиства и да не заборавимо Оливера Ивановића који је изгубио живот у својој борби.

„Српска листа је водила бруталну кампању против Оливера Ивановића после које је убијен, а шта се дешавало после сви знају – Србија је изгубила све што је имала на КиМ због политике Александра Вучића и Српске листе”, казао је Алексић.

Он је додао да је Вучић годинама говорио народу са КиМ да ће да их заштити, а да их је у ствари оставио на милост и немилост Аљбину Куртију.

„Нешто што државе у рату не изгубе, наша власт је дала у миру, уз помоћ велике политичке пропаганде”, навео је Алексић.

Говорећи о крађи избора, он је објаснио да се опозиција бори сама против свих институција и медија који су под контролом аутократске власти.

„Ујединили смо се и изашли смо на изборе у условима невероватних притисака и крађе и успели смо да остваримо најбољи резултат од 2012. године. Наш резултат је идентичан оном резултату с којим је Српска напредна странка формирала власт 2012. године”, подсетио је Алексић.

Он је истакао да је тренутно неопходна слога свих да се докаже изборна крађа.

„Изборна миграција је само један део крађе избора; годину дана пред изборе је Александар Вучић имао 300 гостовања на телевизијама са националном покривеношћу, што је око 25 гостовања по месецу”, изнео је Алексић.

Он је додао да је СНС у провм месецу дана кампање платила медијско оглашавање 3,3 милиона евра, а СПС 932 хиљаде евра.


„Коалиција Србија против насиља је у том периоду потрошила нула динара, а тек у другом месецу смо укупно дали 200 хиљада евра, док су они у том периоду потрошили још више него у првом”, предочио је Алексић.

Немам проблем да признам пораз, навео је Алексић, али је велики проблем признати крађу.

„У крађи су ухваћене институције државе Србије. Ову крађу је организовало Министарство унутрашњих послова и то је одговорност министра и свих надлежних, затим Министарство државне управе и локалне самоуправе које је потпуно контаминирало бирачке спискове”, рекао је Алексић.

Он је подсетио да је власт и раније користила ове методе крађе, али да је на овим изборима повећала ниво крађе јер им је опала подршка.

„Излаз из ове политичке кризе јесте одржавање нових фер и поштених избора, а то подразумева чишћење бирачког списка и нормализација медијске сцене у Србији”, навео је Алексић.

Он је упозорио да ће опозиција вероватно, уколико се услови не поправе до пролећних избора, покушати да спреч одржавање избора кроз грађанску непослушност.

„Не смемо да будемо у оковима овог режима који грађане држи као таоце и поданике који треба да се радују ваучерима од 10.000 јер се све теже живи у Србији, осим ако гледате Пинк или РТС”, рекао је Алексић.

Он је рекао да ће коалиција СПН разговарати пре свега са коалицијом НАДА о сарадњи на будућим изборима.

„Ниједан опозициони глас не сме да се баци у борби против власти Вучића, али свакако не можемо ни бити отворени за сарадњу са некима попут Заветника који би можда злоупотребили учешће на нашој листи после чега би се продали режиму”, објаснио је Алексић.

Он је позвао грађане да дођу на вечерашњи протест испред Републичке изборне комисије.

„Власт је показала да једино реагује на велики број људи на улици који траже правду”, подсетио је Алексић.