Мирослав Алексић: Позивам судије Уставног суда да покажу да служе држави и народу, а не режиму Александра Вучића

Позивам судије Уставног суда да покажу да су спремни да буду на услузи држави и народу, то је њихов посао и грађани Србије их због тога плаћају, не да штите режим Александра Вучића, већ да покажу шта заиста значи судијска функција, рекао је председник Народног покрета Србије Мирослав Алексић за телевизију Инсајдер.

Ако погледамо поступање ГИК-а, РИК-а и судова при наводима о изборној крађи, можемо да очекујемо да ће се Уставни суд исто понашати, оценио је Алексић.

Он је истакао да није реч о борби само коалиције „Србија против насиља” (СПН), већ свих грађана Србије који желе да живе у уређеном друштву у којем институције штите интересе грађана, а не појединаца на власти.

„Борићемо се на све могуће начине, настављамо нашу међународну активност и несумњиво ћемо изаћи са предлогом о измени закона о изборима и закона о пребивалишту. Да бисмо нормализовали стање у наредном периоду, неопходно је да се аномалије које су се догодиле елиминишу, пре свега чишћење бирачког списка и његово отварање за политичке
субјекте”, казао је Алексић.

Он је додао, говорећи о посланичким мандатима, да ће СПН у наредним данима донети одлуку о даљем деловању и напоменуо да се свакако неће понашати као да се ништа није догодило.

„Предузећемо онај вид борбе који ће дати боље резултате, ја мислим да је реалнија нека врста опструкција парламента”, изјавио је Алексић.

Говорећи о изборним условима за наредне локалне изборе на пролеће ове године, Алексић је напоменуо да, уколико се не побољшају услови, опозиција не сме да уђе у неку врсту пасивног бојкота, већ да треба да размисли о опструкцији одржавања избора.

„Или ћемо имати слободне, фер и поштене изборе, или их нећемо имати, нема ту између”, подвукао је Алексић.

Међународна заједница не може да поништи изборе, али може да пошаље снажну поруку целом свету шта се дешава у Србији.

„Јако је важно да Европска унија има врло јасан став поводом избора јер Србија тежи пуноправном чланству и ако желимо да будемо уређено друштво, ово се не може толерисати”, навео је Алексић.
Он је додао да ће резолуција Европског парламента бацити велику мрљу на изборе у Србији и да ће она носити велику политичку и моралну тежину.