Мирослав Алексић пољопривредницима: Искажите гнев на изборима, власт вас запоставља 11 година

БЕОГРАД 13.11. — Председник Народног покрета Србије (НПС) и један од носилаца опозиционе листе „Србија против насиља” Мирослав Мики Алексић позвао је данас пољопривреднике да свој бунт и гнев покажу на изборима 17. децембра, а да штрајком неће ништа добити од власти која их за 11 година ниједном није подржала.

„Неће ова власт ништа учинити за пољоприведу, да су хтели — могли су, имали су 11 година да помогну српском сељаку да остане на свом имању, а оставили су га самог”, рекао је Алексић.
Он је подсетио да је Влада на састанку са пољопривредницима у мају ове године обећала одређене субвенције, а потом из буџета за 2024. годину издвојила и троструко мање суме новца.

„Уместо да подржава српског сељака који је кроз историју отхранио и одбранио Србију, власт га непрестано обмањује, саплиће и тера на ивицу опстанка”, рекао је Алексић.

Он је изразио подршку протестима пољопривредника и истакао да је власт Александра Вучића својом неспособношћу довела пољопривреду у најгоре стање у последњих 20 година.

„Док европске земље издвајају и до 30 одсто из буџета за пољопривреду, у Србији се издваја једва пет одсто, а са субвенцијама које су испод законског минимума и погрешно усмерене се касни и по три године”, објаснио је Алексић.

НПС се залаже за потпуни заокрет у пољопривредној политици Србије, навео је Алексић, кроз повећање буџетског издвајања на 10 одсто, укидање акциза на дизел гориво за пољопривредну производњу и оснивање кризног фонда који би гарантовао минималне цене пољопривредницима у временима тржишних поремећаја.

Како је навео Алексић, олико је пољопривреда неискоришћен ресурс показују подаци да са 5,1 милиона хектара пољопривредног земљишта Србија годишње остварује приход од 5-6 милијарди евра, док холандија са 1,5 милиона хектара приходује 80-100 милијарди

„Ја представљам трећу генерацију пољопривредника у мојој породици и верујем да српски сељак може да буде један од највећих произвођача хране у Европи, али због катастрофалне политике Владе, Србија је у протеклих 10 година изгубила 100.000 пољопривредних газдинстава”, истакао је Алексић.

Он је подвукао да суштинске промене у аграрној политици Србије неће бити без промене власти и позвао пољопривреднике да 17. децембра изађу за изборе и гласају за листу број седам на којој се налази и НПС који ће представљати глас сваког српског сељака.