Мирослав Алексић: Изабрано председништво странке, заједно будимо политику наде!

Сви заједно у Народном покрету Србије (НПС) будимо политику наде и нашим програмом можемо да учинимо да године пред нама буду добијене, а не изгубљене, рекао је данас Мирослав Мики Алексић који је изабран за председника НПС на првој изборној скупштини тог покрета на којој је изабран и остатак председништва.

„Изашао сам данас пред вас јер верујем да можемо боље! Србија против насиља је коалиција грађана и политичких партија које имају план и урадићемо све што је до нас да осигурамо да се никада више не понове сличне трагедије као у мају“, рекао је Алексић.

Он је питао хоћемо ли дозволити да се препустимо политици цинизма, или ћемо пробудити наду.

„Нади која нас је ослободила ропства и дала нам независност. О нади српског сељака који улаже све што има верујући да ће наредна година бити плодна. И на крају, о нади која нас је окупила први пут осмог маја – нада да заједно можемо да залечимо тугу и трауму, нада да заједно заиста можемо нешто да променимо, нада у Србију без насиља“, изјавио је Алексић.

Он је истакао да 17. децембра Србија има прилику да попут Наталијине рамонде поново озелени и процвета, а да заједно можемо да учинимо да године које су пред нама буду добијене, а не изгубљене.

Алексић је казао да ситуација у Србији није лака, јер живимо у годинама бујања кримина и корупције, разарању јавних предузећа, распродаји природних ресурса, паду животног стандарда и расту насиља у друштву.

„Власт годинама говори о расту плата и пензија, а ћути о томе да са тим новцем можемо мање да купимо него пре десет година, јер је инфлација у Србији већа него у ратној Украјини“, навео је Алексић.

Он је рекао да су у Србији због лоше политике режима пољипривредници на ивици егзистенције, да млади одлазе из земље, да су медији цензурисани и да власт генерише насиље мржњу и агресију.

„Чак и сада док причамо треба да будемо свесни да има оних који се спремају и раде на томе да нас поделе, да би нас ослабили, а они наставили да уништавају Србију. Ја њима кажем данас – нема прве и друге Србије, постоји само једна наша Србија“, изјавио је Алексић.

Нашим грађанима не требају владари, већ функционалан систем институција, истакао је Алексић, као и да је равномерна развојна политика кључ успеха Србије.

„Зато ћемо стратегију развоја темељити на развоју ИТ сектора, унапређењу паметног развоја пољопривреде, професионализацији и реформи јавних предузећа, смисленом улагању у инфраструктуру и што је најважније темељиће се на улагању у људе, јер су људи наш највећи ресурс“, казао је Алексић.

Он је напоменуо да национални интереси и природна богатства Србије не смеју бити предмет трговине и истакао да је Србији место у Европској унији. 

„Ја желим Србију која ће бити развијена попут успешних европских земаља, и која ће бити члан Европске уније, јер ту припада – географски је у срцу Европе, али и даље независна и слободна, отворена и ка истоку и ка западу. Ја желим Србију која ће бити место сусрета истока и запада“, предочио је Алексић. 

Он представио петогодишњу стратегију за искорењивање корупције у оквиру које ће се залагати да све афере у последњим деценијама буду правно процесуиране и да сви учесници одговарају, а уз формирање посебног јавног тужилаштва за борбу против корупције, тужилачко-правосудне полиције и спровођење ветинга, односно односно преиспитивање имовине и потенцијалне везе са криминалом руководиоца у правосуђу, 

„Са тим алатом у својим рукама, где тужилаштво има реалну, а не само формално прокламовану контролу над радом полиције, борба против корупције ће бити стварна, а не фасадна, јер ће добити на замаху, показујући да нико није недодирљив, па ни ми сами“, истакао је Алексић. 

Он је позвао пољопривреднике који су за сутра најавили протест да свој гнев покажу и на изборима 17. децембра и најавио и нову стратегију пољопривреде и дуплирање буџета за ту област од 10 одсто, а колико је она неискоришћен ресурс показују подаци да са 5,1 милиона хектара пољопривредног земљишта Србија годишње остварује приход од 5-6 милијарди евра, док холандија са 1,5 милиона хектара приходује 80-100 милијарди. 

„Ако осећате исту енергију као ја, ако схватате ургентност ситуације у којој се налазимо, ако делимо исту наду, од Суботице до Бујановца, од Неготина до Прибоја, и ако урадимо сви оно што је до нас – онда не сумњам да ће врло брзо из овог политичког мрака доћи светлији дан“, поручио је Алексић. 

За потпредседнике НПС за наредне три године су изабрани професор социологије Бора Новаковић, пуковник полиције у пензији Славица Радовановић, адвокат Милош Павловић, архитекта Ђорђе Станковић, специјализант за менаџмент јавне управе и локалне самоуправе Ивана Роквић, адвокат Урош Ђокић, доктор правних и економских наука Ана Јаковљевић и доктор специјалиста Предраг Делић.