Алексић: Пољопривреда пред гашењем, увозимо чак и хлеб; дуплирати подстицаје за пољопривреднике

Шеф посланичке групе Народног покрета Србије Мирослав Алексић затражио је данас на седници Одбора Скупштине Србије за пољопривреду да се подстицаји за пољопривреду дуплирају, са тренутних 5 одсто на 10 одсто републичког буџета, те да се тако искористи потенцијал који имамо у овој грани привреде.

“У Европској унији за пољопривреду се издваја чак 35%. Зато уместо улагања у стране компаније, Србији мора бити приоритет пољопривреда од које у нашој земљи живи милион и по људи и која у републичком буџету учествује са чак десет одсто. Имамо погодну климу и вредне људе који хоће да раде, само то треба искористити”, рекао је Алексић на данашњој седници Одбора.

Колико је ситуација озбиљна и колико је пољопривреда у Србији занемарена показује то да данас из Европске уније, Албаније и Турске увозимо поврће, мед, млеко, па чак и хлеб. Алексић упозорава да је зато поред дуплирања буџета неопходно саставити и адекватну стратегију која ће бити усклађена са стањем на тржишту, а не само гасити тренутне пожаре.

“Уколико се ситуација не схвати озбиљно, млади ће отићи са села јер нико у оваквим условима не може озбиљно да се бави пољопривредом. Одлазе да возе камионе по ЕУ јер овде не могу да опстану. А ми ћемо наставити да једемо албански парадајз, паприку и краставце, француски кромпир и да пијемо пољско млеко”, додао је Алексић.

Алексић је навео да све развијене државе улажу у оно што им је компаративна предност у односу на друге међународне актере, а ми дозвољавамо да ни оно што нам је предност не умемо да искористимо.

“Испоруке воћа, које у извозу највише учествује, због непостојања функционалног система у Министарству пољопривреде нам враћају јер инспекцијске службе не раде свој посао. У пољопривредним апотекама продају се препаратати забрањени у Европској унији. До када ће то тако моћи? До када ће грађани Србије да плаћају из свог џепа људе који раде на њихову штету?”, упитао је Алексић.