Мирослав Алексић: Почео политички прогон хапшењем представника опозиције

После привођења студената уочи протеста, наставило се са привођењем чланова политичких партија што је потпуно јасан политички прогон по налогу Александра Вучића, рекао је данас председник Народног покрета Србије (НПС) и један од носилаца листе „Србија против насиља” Мирослав Алексић.

Међу приведенима је одборник Града Београда Саша Дамњановић, као и повереник НПС у Крушевцу Предраг Петронијевић.

„Вучић жели манипулацијама да представи да је било речи о насилном рушењу уставног поретка. Људи који су били на улици не желе насилни промену власти, већ поништавање избора за које је доказано да су покрадени”, истакао је Алексић.

Како је напоменуо, људи који никад нису осуђивани су приведени јер су се борили за своја права, што је заправо политички прогон.

„Тужиоци на овим предметима су јуче били на састанку у Влади и знамо да директно добијају налоге од Загорке Доловац и Александра Вучића. Једини човек који подрива устав Србије јесте Вучић, то је урадио и јуче када су признате таблице такозваног Косова”, изјавио је Алексић.

Он је додао да ће сви приведени добити правну помоћ адвокатских тимова опозиционих странака и подсетио да за ту помоћ могу да им се обрате сви грађани које режим прогања само јер су били на протесту.

„Позивам тужилаштво да ради по закону, а не да служи режиму Александра Вучића. Такође тражимо тужилаштву да процесуира људе који су заиста правили штету”, казао је Алексић.

Како је напоменуо, потребно је да тужилаштво истражи ко су људи који су маскирани каменовали прозоре на протесту, а потом заједно са полицијом тукли народ, као и да се истражи ко је човек који је разлупао аутомобил на протесту, а следећег дана насртао на новинара телевизије Н1 Младена Саватовића.

„Тај човек је пред више сведока разлупао аутомобил, зашто он није процесуиран, да ли постоје неки који су заштићени?”, питао је Алексић.

Адвокат и одборник Града Београда из НПС Урош Тешмановић предочио је да се приведенима ставља на терет да су позивали на насилно рушење уставног уређења, иако се у решењу не наводи на који начин су то уопште чинили.