Мирослав Алексић: Режим 11 година ниже афере, а нико није санкционисан

Грађанима Србије је потребна правда, никада није у Србији била власт са више афера, о томе се све зна и нико није санкционисан, рекао је данас председник Народног покрета Србије и један од носилаца листе „Србија против насиља” (СПН) Мирослав Алексић за телевизију V5.

Он је објаснио да коалиција Србија против насиља може да ради заједно и да је то показала кроз одличну сарадњу у Скупштини.

„То су људи који показали да могу да разговарају, да сарађују, праве компромисе и да једни друге подржавају, а шест месеци на улици са грађанима нама представља велику обавезу да направимо једну листу јер је то била жеља грађана”

Он је додао да су тада грађани схватили да не могу да стоје по страни и да се њих не тиче неки проблем, те да је један од кључних циљева коалиције СПН испуњење свих захтева са протеста.

„Када се борите против аутократског режима какав је данашњи у Србији, онда се морате удружити да бисте створили услове за нормалан политички живот јер ми данас ни немамо услове да дебатујемо о нашим разликама. Због тога је важно да можемо да направимо техничку сарадњу”, навео је Алексић.

Он је предочио да се техничка сарадња СПН односи на контролу избора и спречавање изборне крађе, као и на успостављање услова за демократско друштво и отворен медијски систем.

„Не сметају ми медији, већ када неки медиј крши закон и за њега не постоје правила. Национална фреквенција је наше национално добро и постоје врло јасна правила за њих, а ја само желим да се то поштује. Телевизије Пинк и Хепи су извор агресије, мржње, таргетирања политичких противника и оне су пропагандна машинерија против свих грађана Србије”,

Он је додао да на сличан начин, али мало притајеније, функционише и РТС који плаћају сви грађани Србије.

„Не треба заборавити да је Александар Вучић док је био у опозицији гостовао сам у другом дневнику, а сад замислите да тако гостујем ја, то је немогуће и ту је суштина да ли имате демократију или диктатуру”, оценио је Алексић.

Људи који су се окупили око Прогласа имају свако право да искажу своју забринутост о стању у друштву, навео је Алексић, а пролазе кроз страховиту кампању у медијима са националном фреквенцијом, без права на одговор.

„Насиље је данас свуда у друштву, не само у школама. Насиље је у спорту, у пољопривреди кад вам блокирају кућу да не можете да изађете на протест, у јавном сектору кад вас терају на митинге, просто све ради једна група моћника који мисле да могу да раде шта год хоће и да је буџет Србије партијски ћуп”, казао је Алексић.

Он сe осврнуо и на пропаст привреде под режимом Александра Вучића.
„Милијарду и по евра годишње враћамо за камату на јавни дуг, буџет за 1,5 милион људи који живе од пољопривреде је само 800 милиона, за просвету је још дупло мањи, а најбољи пример у каквом смо стању је поређење са регионом. Ми са Румунијом, Бугарском и Хрватском већ не можемо да се поредимо, једино су Македонија и Босна и Херцеговина на
нашем нивоу”, навео је Алексић.

Он је рекао да су у Европској унији (ЕУ) најнапредније земље од којих треба да се научи у економској и културној сфери, али и да се то знање прилагоди условима наше земље.

„Србија треба да тежи уређеним и развијеним друштвима од којих смо добили највише бесповратних средстава, што можда грађани Србије и не знају због медија. Ова власт је на веома перфидан начин флертовала са путем ка ЕУ, а суштински нас је гурала све даље од ЕУ и тако су нас довели до ситуације да се бира између Косова и Метохије и ЕУ”, објаснио је Алексић.

Он је објаснио да је такав избор последица власти у Србији која је уцењена јер је корумпирана, а да о интересима Србије може да се преговара са ЕУ када у њу уђете „чисти”.

„Србија је до доласка Вучића имала суверену власт на Косову и Метохији. Имали смо наше правосуђе, полицију, енергетику, наше Газиводе, наш Телеком, наше личне карте и таблице. Нико није им није дао колико и Вучић, а онда је прихватио да доле прави коалицију са Харадинајем, Тачијем и Куртијем”, казао је Алексић.

Како је објаснио Алексић, актуелни режим се заснива на корупцији у свакој сфери друштва, како у политици према Косову и Метохији, тако и према сопственим природним богатствима.

„Србија треба да поседује сопствена природна богатства и да од њих приходујемо, па ако је Вучић већ дао Кинезима српски бакар и злато у Бору, могао је макар да не да најнижу рудну ренту у свету од 3 одсто”, навео је Алексић.

Он се осврнуо и на пољопривреду и објаснио да је пољопривреда у свим земљама у транзицији била кључна грана привреде јер у најмањем периоду и са најмање улагања даје највеће резултате.
Због тога, рекао је Алексић, из буџета треба да се издваја 10 одсто за пољопривреду, јер она толико и ствара, па би проценат растао у ходу са буџетом.

„Ја се 30 година бавим пољопривредном и знам сву муку пољоприведе која је свесно девастирана у последњих 10 година више него икад”, навео је Алексић.

Говорећи о корупцији, Алексић је истакао да ће се Народни покрет Србије залагати за промену изборног система и да се одузме моћ партијским лидерима, јер ће се тако моћ пренети на грађане.