Ђорђе Станковић: Покушај поткупљивања младих са 1000 динара је непоштовање

Режим који ништа није урадио за младе 11 година је покушао да подмити најмлађе бираче са 1000 динара и тако показао колико их не поштује, рекао је данас потпредседник Народног покрета Србије (НПС) и народни посланик Ђорђе Станковић.

Он је навео да 76,6 одсто младих у Србији живи код ордитеља до своје 30. године, што је највиши проценат у Европи.

„Прва некретнина је важна јер млади тако постају самостални и могу да формирају породицу, а они неће уопште моћи да купе стан ако се настави инфлација и раст цена станова, које су порасле 80 одсто у претходних пет година”, рекао је Станковић.

Он је напоменуо да су решење конкретне финансијске олакшице онима који купују своју прву некретнину, а да у томе морају да учествују држава и банке.

Како је истакао Станковић, свака друга млада особа жели да се исели из Србије, а већина њих за разлог наводи животни стандард и квалитет животне средине.

„Узрок томе су пре свега лоше политике и лоши политичари, за шта су одговорни они који гласају, али и они који не гласају уопште”, оценио је Станковић.

Он је напоменуо да је за повећање учешћа младих у политици кључно да се уведу олакшице за њихово запошљавање јер ће тако стећи самосталност и ценити свет око себе.

„Тада неће бити потребан ситан новац од било код политичара. Зато желимо да се и током студија уведу олакшице за запошљавање младих, односно да послодавци плаћају 50 одсто мање доприносе за запошљавање младих”, казао је Станковић.

У Србији су лоши услови за студирање, како је навео Станковић, нема довољно домова, смештаја и усаглашеног програма са европским универзитетима, а реформу образовања је могуће спровести за годину дана.

„Решење је да се факултети модернизују, да уведу више праксе, да за сваког студента постоји место у модерном студенском дому, а не да студенти плаћају станове по 500 евра месечно. Програми студирања наших универзитета морају да се усагласи са најбољим универзитетима, да професори спремају студенте за будућност, а не за прошлост”, рекао је Станковић.

Он је подсетио да тек свака пета млада особа у Србији редовно гласа, док старији од 65 година имају излазност од чак 91 одсто.

„Намеће се питање, ко бира будућност Србије, млади или стари? Зато поручујем младима да гласају 17. децембра јер ће следећи пут имати ту прилику тек 2027. године”, изјавио је Станковић.