Жарко Ристић: Власт је људе са Косова и Метохије оставила на цедилу

Људи са Косова и Метохије су остављени на цедилу, а новац који се издваја из буџета Србије за КиМ не добија народа, већ завршава у рукама криминалаца и носиоца Српске листе који уцењују тај исти народ, рекао је данас директор Народног покрета Србије (НПС) и повереник НПС за КиМ Жарко Ристић за емисију „Слободно српски”.

Ристић је навео да су личне и политичке комбинације српске власти допринеле да српски народ оде са КиМ.

„Стратегија Београда и Приштине је тихи тероризам, односно синхронизована акција стварања тензије због које се људи расељавају, а да они остају на власти”, истакао је Ристић.

Говорећи о договору о визној либерализацији, Ристић је навео да ће последица бити да од укупног становништва на Ким од око 700 хиљада људи оде бар 100 хиљада младих људи.

„Сви иду за бољим животом, остаће само старија албанска популација, а ми ћемо имати прилику да побољшамо живот Срба на КиМ само ако се у Србији промени власт. Ако се то не деси, због свих притисака ће се српска популација на КиМ преполовити”, оценио је Ристић.

Он је напоменуо да је потребно бављење популационом политиком, како се то ради и у Европи, али да се младима на КиМ уместо услова за школовање, запослење и оснивање породице нуде само притисци, претње и уцене.

„У српским местима имамо потпуно политички неписмене и неспособне људе на водећим позицијама, а међународни актери ће морати у једном тренутку да се освесте и виде да су подржали погрешне људе да решавају проблеме на КиМ”, казао је Ристић.

Како је навео Ристић, у Србији влада медијски мрак и тешко је да се чује ишта против власти која ништа не чини по питању повратка расељених Срба на КиМ.

„Нажалост, повратак расељених Срба на КиМ више није тема у Србији, нико се више тиме не бави нити ико даје конкретне предлоге. Новац за изградњу кућа и станова је подељен људима који су већ на КиМ и који подржавају њихов останак на власти”, предочио је Ристић.

Он је додао и да се инвестиције спроводе нетранспарентно и да завршавају на сумњивим рачунима.

„Имате пример сушаре у Грачаници за коју су наводно купљени земљиште и апаратура у вредности од 200 милиона динара, а пројекат никад није оствар. Том новцу се губи сваки траг и то ће све једног дана морати да буде истражено”, објаснио је Ристић.

Он је изјавио ће НПС подржати све људе који су на КиМ опозиција, али и да ће, када дође на власт, поништити све договоре који нису у складу са уставом Србије, као и да ће радити на унапређењу образовног и здравственог система и на повећању нивоа запослености.