Мирослав Алексић: Не желимо да заузмемо место Вучића, већ да успоставимо систем

Коалиција „Србија против насиља“ не жели да заузме место Вучића, већ да успоставимо систем тако што свака институција радити свој посао, рекао је данас председник Народног покрета Србије и један од носилаца листе СПН Мирослав Алексић за Радио-телевизију Војводине.

Алексић је истакао да у Србији законодавство и правосуђе трпе насиље извршне власти и да је обелоданио писмо Александра Папића јер се тиме не баве надлежне институције.

„То писмо је, према мојим информацијама, из јануара. Што то није тужилаштво истражило, зар ја треба да се бавим тиме? Не, ја треба да се бавим програмом и да разговарам са грађанима како да нешто урадимо”, напоменуо је Алексић.

Он је казао да избори 17. децембра не доносе победу опозиције, већ победу Србије.

„Сваки дан опстанка ових људи на власти значи даље пропадање Србије, наставак сиромаштва и наставак корупције”, истакао је Алексић.

Како је објаснио, тек после када се уреди правосуђе могу да се решавају проблеми у Србији, као и захтеви протеста Србија против насиља.

„Када власт није хтела да испуни ниједан захтев протеста иако су на улицама биле стотине хиљада грађана Србије, нисмо имали другу опцију него да се обавежемо грађанима да ћемо их ми испунити и да тражимо изборе”, објаснио је Алексић.

Он се осврнуо и на захтев протеста да се укину медији који промовишу насиље.

„Да имамо правосуђе, онда би и РЕМ радио свој посао јер би био санкционисан и одговоран за извршавање закона, а кад би РЕМ радио свој посао, Пинк и Хепи не би имали националне фреквенције зато што крше закон”, навео је Алексић.

Он је додао и да су неопходне реформе у РТС-у који се тренутно понаша као сервис режима, а не грађана који га финансирају.

Реформе у правосуђу ће, према Алексићу, моћи да обаве људи који часно раде свој посао.

„Те људе годинама уназад малтретирају и газе ако се усуде да раде свој посао. Коме не може да се докаже заштита криминала, заустављање поступака, корупција и све остало, нема чега да се боји. Нема освете, нема реваншизма, само спровођење закона”, рекао је Алексић.

Он је предочио да је неопходно спровести ветинг у правосуђу, односно испитивање порекла имовине свих људи на руководећим функцијама у правосуђу, као и да треба променити Закон о пореклу имовине.

„У том закону не ваља што може да се легализује имовина која је стечена противзаконито, а пре свега јер се не примењује. Ја сам једини политичар у Србији којем је испитано порекло имовине, по налогу Александра Вучића.

Радиле су Агенција против корупције и Пореска управа, то је трајало месецима и ништа ми нису пронашли. Зашто то нису урадили ниједном другом политичару?”, упитао је Алексић.

Говорећи о француско-немачком споразуму, Алексић је истакао да је он неприхватљив јер је супротан уставу Србије.

„Ја сам против тог споразума, али га сада у кампањи веома перфидно користе неки људи као вододелницу. То је Вучић прихватио и нико други то није видео”, изјавио је Алексић.

Он је објаснио да се свака земља у свету бори за своје интересе, али да исто тако Србија има право да се бори за своје интересе и да не може да јој намеће одлуке нико осим грађана Србије.