Борислав Новаковић: Вучићева политика је довела грађане Србије у економски ћорсокак

Већина грађана Србије је против политике Александра Вучића која нас је довела у економски ћорсокак, дошло је до драстичног пада животног стандарда и квалитетан живот сваке породице је прогутала инфлацијa, изјавио је потпредседник Народног покрета Србије и кандидат на листи „Србија против насиља“ Борислав Новаковић за телевизију РТВ.

Он је додао да су ти незадовољни грађани ћутљива већина и позвао их да разговарају са својим пријатељима, комшијама и породицом и да их охрабре да они одлуче о својој судбини, а не неко други.

Новаковић је навео да је у Србији најгора економска ситуација у последњих 20 година и истакао да имамо највишу инфлацију у Европи, вишу чак и од Украјине.

„Морамо да оснажимо делове привреде којима можемо да наплатимо своје знање. То је ИТ индустрија и то треба да се подржи преко факултета, универзитета и државних субвенција, јер је најбољи профит онај који добијете наплаћивањем свог знања”, објаснио је Новаковић.

Значај културе и образовања за друштво је такође огроман, оценио је Новаковић, јер те сфере формирају вредности код младих људи које им служе као оријентири у животу.

„Нажалост, у домену јавне културе су оријентири постали таблоидни догађаји и млади људи више не гледају угледне, паметне и способне људе, већ гледају криминалце и старлете”, изјавио је Новаковић.

Здравствени систем Србије опстаје, како је навео Новаковић, искључиво захваљујући огромној пожртвованости здравствених радника.

„Осећам потребу да кажем једно велико хвала тим људима који у немогућим условима постижу, не само задовољавајуће, већ одличне резултате”, казао је Новаковић.

Он је навео да здравствени радници у Србији имају три пута мање плате од оних у Словенији, као да и у Црној Гори имају веће плате за 50 одсто.

„Имамо и велики проблем одлива кадрова. Здравству треба посветити изузетну пажњу јер најпаметнији и најпросперитетнији млади људи не треба да нам одлазе у иностранство, њима је место овде”, напоменуо је Новаковић.

Говорећи о екологији, он је казао да Србија не може бити пољопривредна земља ако нема чист ваздух, земљу и воду.

„Народ који нема храну, нема ни државу. Народ који нема своје ресурсе, већ мора да се ослања на иностранство је завистан народ”, предочио је Новаковић.

Он је додао да је зато обмана рећи да би Рио Тинто донео корист Србији јер да би се добио литијум, потребне су тоне сумпорне киселине којом би загадили земљиште и оставили Србију без могућности да производи здраву храну.

Говорећи о Косову и Метохији, Новаковић је изјавио да је потпуно јасно да се устав мора поштовати, а то значи да је КиМ саставни део Србије и да ни под којим условима не сме да уз сагласност Србије добије место у Уједињеним нацијама.

Он је додао да ће Вучић бити упамћен као најгори преговарач јер је албанској страни дао све, а српски народ није добио ништа.

„Они су закружили своје телекомуникационе и енергетске системе, добили су аутономију у правосуђу и полицији, а за узврат Срби су добили само могућност која до данас није остварена, а то је Заједница српских општина”, објаснио је Новаковић.

Он је напоменуо да у овом тренутку не постоји светлија идеја него да Србија будео део породице европских народа.

„Србија и јесте у Европи, она је политички, економски и културолошки усмерена на стари континент”, рекао је Новаковић.

Он је оценио да је улога Кине у спољној политици пренаглашена и подсетио да је Србија тренутно задужена око четири милијарде евра у кинеским инвестицијама.

„Они дају зајам и раде њихове фирме, а наше фирме немају ништа од тога. Исто тако сматрам да није добро да арапске земље обрађују земљу коју је имао ПКБ јер мислим да наши привредници и пољопривредници то могу да раде боље”, закључио је Новаковић