Мирослав Алексић: Да су избори фер и поштени, саопштење РИК-а би могло да има смисла

Да су избори фер и поштени, саопштење Републичке изборне комисије (РИК) би могло да има смисла. С обзиром да је РИК продужена рука режима који својом већином може да изгласа шта год жели, ми смо на митингу послали поруку да нећемо ћутати и да ће грађани чувати своје гласове, рекао је председник Народног покрета Србије и један од носилаца листе „Србија против насиља“ (СПН) Мирослав Алексић за Н1.

„Мера доброг функционисања РИК-а је придржавање закона. Ако буду радили свој посао како треба, нема разлога да улазимо у било какве проблеме”, изјавио је Алексић.

Он је подсетио да су и претходни изборни процеси пролазили са многим неправилностима, притисцима, физичким насиљем и куповином гласова, па да је у складу са тим искуством упућен захтев полицији да чува изборни процес.

„Полиција је надлежна за пријаву промене пребивалишта. Ми смо јуче предали листиће на којима су људи пријављени где зграда још није ни направљена. Предвиђена је градња која још није ни почела, а та адреса се налази на гласачком листићу”, навео је Алексић.

Полицајци су сасвим сигурно под притиском, оценио је Алексић, пре свега од стране министра Гашића, али и целе власти.

„Ако институције не буду штитиле изборни процес, то ћемо радити ми. Ако премијерка сматра да институције у Србији функционишу, нема чега да се боји. Али режим је свестан да губи власт и мислим да ће покушавати да заустави гласање, посебно у Београду. Овај режим неће лако да преда власт, то су Милошевићеви ђаци”, напоменуо је Алексић.

Он је изјавио да су грађани на конвенцији СПН показали да су спремни да се изборе за слободу.

„Сви грађани су дошли на конвенцију сами о свом трошку, сипали су гориво у своје аутомобиле и дошли. Нису имали радну обавезу, притиске и уцене, дакле то су слободни грађани који су дошли да искажу жељу за променама у Србији”, рекао је Алексић.

Он је додао да грађани Србије треба да буду свесни да избори од њих зависе и позвао их да изврше своју грађанску дужност 17. децембра и буду део промена у Србији.